Zeeland: Vijf RK-kerken op de Bevelanden moeten dicht

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 23 maart 2022 00:36 – Bron: Streekomroep Bevelanden – Beeld: Pixabay
  -Goes- Het parochiebestuur van de Rooms-Katholieke kerken op de Bevelanden is voornemens vijf van de acht kerkgebouwen sluiten. Eind 2022 moeten de kerken in Hansweert, ‘s-Heerenhoek en Lewedorp dicht zijn. Over drie jaar wordt gekeken welke twee andere kerken in de Zak van Zuid-Beveland volgen.

De keuze moet dan gemaakt worden tussen de kerken in Heinkenszand, Kwadendamme en Ovezande. Eén daarvan blijft open. Maar welke is nu nog niet bekend. Daarnaast blijven ook de kerken in Goes en Zierikzee open voor de rooms-katholieke Zeeuwen. Het parochiebestuur van de Heilige Pater Damiaanparochie, waar de gemeenten Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Reimerswaal, Kapelle, Goes en Borsele onder vallen, heeft vandaag haar parochianen geïnformeerd.

Zoals vele parochies en gemeenten in ons land hebben de kerken op de Bevelanden al jaren te kampen met teruglopend kerkbezoek, dalende inkomsten uit collectes, een teruglopend aantal priesters en toenemende onderhoudskosten aan de kerkgebouwen. Om de parochies ‘draaiende’ te houden, is er geen ontkomen aan om een vijftal kerken in de parochie te sluiten. In mei wordt een definitief besluit genomen. Tot die tijd kunnen parochianen hun wensen kenbaar maken.

In de Heilige Pater Damiaanparochie wonen ruim 16.000 parochieel ingeschreven Rooms-katholieken, waarvan nog maar 400 daadwerkelijk ter kerke gaan. Naast de acht eerder genoemde kerken bezit de parochie ook een toeristenkerk in Burgh-Haamstede, maar die is niet meegenomen in de plannen.