ZEGENKWESTIE: Willem Eijk & Co ‘steken middelvinger op’ naar Paus

Leestijd: 4 minuten

Zaterdag 20 januari 2024 ~ 00:09 uur ~ Bron: Redactie kerk/Bisdom ~ Beeld: Publiek domein

Nederlandse bisschoppen zeggen neen tegen het zegenen van homoseksuele en  gescheiden personen die opnieuw een getrouwd leven leiden

-Utrecht- Na een aantal Afrikaanse bisschoppenconferenties en – opvallend- slechts een enkele Amerikaanse, heeft nu ook de bisschoppenconferentie van Nederland collectief de mogelijkheid afgewezen om niet-liturgische zegeningen aan te bieden aan paren van hetzelfde geslacht en mensen die hertrouwd zijn na een scheiding. Daarmee steken zij in feite de middelvinger op naar de Paus en weigeren zij op deze wijze zijn gezag, aldus een verbolgen priester uit het bisdom Utrecht (naam bij redactie bekend).

Een verklaring uitgegeven door de Bisschoppenconferentie van Nederland staat geen zegeningen of gebeden toe voor echtparen die geïnterpreteerd zouden kunnen worden als goedkeuring van een levensstijl die in strijd is met de morele leer van de Rooms-katholieke kerk.

Alleen gebeden

In plaats daarvan bevelen zij aan dat er alleen gebeden wordt voor individuen in zulke relaties, om Gods hulp in te roepen. De Bisschoppenconferentie stelt vast dat het Dicasterie voor de Geloofsleer in zijn verklaring ‘Fiducia supplicans’ overeenkomstig de Heilige Schrift en de traditie van de kerk vasthoudt dat een huwelijk alleen mogelijk is tussen man en vrouw en onontbindbaar is en dat irreguliere verhoudingen van welke aard ook op intrinsieke morele bezwaren stuiten.

“De Nederlandse bisschoppen willen niemand de steun en macht van God ontnemen”, aldus de tekst. En voegt eraan toe:

De Nederlandse bisschoppen wensen niemand de steun en kracht van God te onthouden. Het is mogelijk een gebed uit te spreken over afzonderlijke gelovigen die in een irreguliere verhouding leven. Wat men in het gebed vraagt en op welke wijze men bidt, zijn daarbij van belang. Bij iemand die in een irreguliere of homoseksuele relatie leeft, kan de gewijde ambtsdrager buiten het kader van een huwelijksviering of een gebedsviering een eenvoudig gebed uitspreken. In dit gebed kan God onder aanroeping van zijn Geest om kracht en bijstand worden gevraagd, opdat hij/zij Gods wil met zijn/haar leven verstaat en verder kan groeien.

Daarmee wordt in de gekozen bewoordingen duidelijk dat het niet om een inzegening of bevestiging van een irreguliere relatie gaat en wordt tevens verwarring vermeden met een huwelijk dat volgens de Rooms-katholieke kerk alleen tussen een man en vrouw gesloten kan worden.

Op deze wijze kan het gebed de kracht geven om tot God te naderen en te leven in overeenstemming met zijn bedoelingen met de schepping van man en vrouw en van het huwelijk.

Er was na de bekendmaking van ‘Fiducia supplicans’ door het Vaticaan een doodse stilte in de Nederlandse bisschopspaleizen. In vele kerken, onder parochianen en in de pers waren de lofuitingen voor deze Paus overweldigend. Hoewel de zegen vele beperkingen kent en zeker niet gelijk staat aan een regulier huwelijk, was de teneur: Eindelijk, de deur is open en nu verder bouwen. Door de Duitstalige bisschoppenconferenties was al zware druk tijdens de Synode uitgeoefend en de maatregel van de Paus toont een flinke toeloop op de kerken in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Slaafs

De Nederlandse bisschoppen volgen slaafs het pad dat werd uitgezet door kardinaal Willem Eijk, Rooms katholiek aartsbisschop van Utrecht, die in september 2022 de Heilige Stoel met klem verzocht om Belgische bisschoppen te verbieden koppels van hetzelfde geslacht te zegenen. Het resultaat was het tegenovergestelde, zoals in december bleek.

De kardinaal zei toen: “De verklaring van de Vlaamse bisschoppen, waarin zij de zegening van koppels van hetzelfde geslacht toestaan ​​en daarvoor ook een liturgisch model aanreiken, stuit op intrinsieke ethische bezwaren, is radicaal in tegenspraak met een recente uitspraak van de Congregatie voor de Geloofsleer en houdt het risico dat het katholieken tot opvattingen over de moraliteit van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht zou kunnen leiden die in strijd zijn met de leer van de kerk.

Publicatie

Het Rooms-katholieke volksdeel moest een-en-ander vernemen in een korte publicatie op de bisdomsites. Voor zover het paren van hetzelfde geslacht betreft rest deze bevolkingsgroep niets anders dan uit te wijken naar onze zuider of oosterburen of over te stappen naar de Oud-katholieke kerk.

Social media

Tal van mails en telefoontjes mocht de redactie ontvangen, maar ook op sociale media wordt heftig ingegaan op de maatregel, de rode draad in de boodschappen varieert van “dit was van Eijk te verwachten” tot “Eijk is dus niet meer onderdanig aan de Paus”.

Dat laatste klopt, want de Nederlandse bisschoppen negeren een Pauselijk goedgekeurd besluit. Het unieke hieraan is dat priesters het bisschoppenbesluit kunnen negeren, zij kunnen bij een eventuele berisping, te allen tijde klagen in het Vaticaan. Het resultaat zal dan een in-gelijk-stelling zijn, maar wel gevolgd door ruzie met de eigen bisschop. Maar hoe sterk staat een bisschop nog bij een dramatisch priestertekort? Hij kan geen enkele man missen en een vrouw als priester ligt ook al zo gevoelig.

Vorige week heeft de Paus nog een en kleine cursus ‘zegen voor dummies’ gegeven om nogmaals duidelijk uit te leggen hoe het allemaal in elkaar steekt. Zijn Eijk en co. slecht van luisteren en begrip of gewoon rebels zoals een deel van de Afrikaanse collega’s?

Binnenkort komt de Paus naar België, op uitnodiging van het Koninklijk paar en de Belgische universiteiten. Hij zal ongetwijfeld de materie naar voren brengen en de Belgische bisschoppen loven en een terloopse opmerking maken naar hun noorderburen. Hopelijk accepteert de Paus met Pasen de Nederlandse bloemenhulde nog…