Aftreden Kardinaal Sarah, kenmerkt duidelijke koers Franciscus

Leestijd: 2 minuten

De Paus heeft het ontslag van Kardinaal Robert Sarah als Prefect van de Congregatie voor de Eredienst geaccepteerd – en dan te bedenken dat er in het Vaticaan aanmerkelijk oudere ambtsdragers werken: Voor de journalist Jürgen Erbacher (ZDF) is het aftreden een teken van Franciscus’ koers.

Woensdag 24 februari 2021-09:41- Bron: KNA – Foto publiek domein

  -Mainz- In de optiek van Kerkjournalist Jürgen Erbacher wil Paus Franciscus met het accepteren van het ontslag van Curiekardinaal Robert Sarah een boodschap afgeven.

Het is uiterst merkwaardig en zeer ongewoonlijk, dat de Paus het verzoek om met pensioen te gaan van iemand op zo’n belangrijke post, zo snel aanneemt, zegt de leider van de ZDF-tv-redactie ‘Kerk en leven Katholiek’ tegenover de Katholieke radiozender ‘Domradio’ in Keulen.

Een hele trits Kardinalen met een hogere leeftijd is nog steeds in functie op leidinggevende posities: “Kardinaal Ravasi, de Cultuurminister, is met 78 nog werkzaam, Kardinal Stella, die leiding geeft aan de Congregatie voor de Clerus, is met 80 jaar nog in functie.”

Wanneer Bisschoppen 75 jaar zijn geworden, moeten zij, naar Kerkelijk recht, de Paus hun ontslag aanbieden. Die bepaalt dan zelf of en wanneer hij een dergelijk verzoek aanneemt. Tussen Sarah, die tot voor kort de Congregatie voor de Eredienst leidde in het Vaticaan, en de Paus, waren er al langere tijd meningsverschillen. Sarah geldt als een van de ‘scherpste’ critici van de Paus.

Koele reactie

Aan de koele reactie van Sarah op het aannemen van zijn aftreden door de Heilige Vader kan men merken, “dat er bepaald geen innige band bestond tussen Kardinaal Sarah en Franciscus”, aldus Erbacher. In de top van de Congregatie heeft de Paus in het verleden al enkele veranderingen doorgevoerd. Sarah’s plaatsvervanger deelt bijvoorbeeld de hervormingsintenties van de Paus.

Het feit dat Paus Franciscus Sarah niet simpelweg door iemand anders verving, blijft spreken voor de lijn van het hoofd van de Christenkerk: “Franciscus heeft herhaaldelijk gezegd dat hij tijdens het Conclaaf niet gekozen is om hoofden af te schieten maar om harten te veranderen”, vat Erbacher samen. De Paus had gehoopt Sarah van zijn handelwijze te kunnen overtuigen. Dat is jammerlijk mislukt.

In het Vaticaan hopen sommigen en vrezen anderen, dat Sarah de stem gaat worden van conservatieve en traditionalistische stromingen. Met de snelle aanvaarding van het ontslag van Sarah heeft de Paus een probleem opgelost, maar wellicht een andere gecreeërd.