Bruce Springsteen hardrock en Katholicisme

Leestijd: 3 minuten
Maandag 26 juni 2023 – 06:01 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN – Beeld: Publiek domein.

 -Los Angeles- Rock n Roll sterft langzaam weg, maar Bruce Springsteen is een van de laatste echte nog actieve internationale rockhelden. Wat weinig bekend is, is dat zijn wereldbeeld wordt gevormd door een diep Katholiek geloof.

Springsteen is al dik 50 jaar succesvol artiest en treedt nog steeds over de hele wereld op. Iedereen die ooit naar een van zijn concerten is geweest, die nauwelijks minder dan vier uur duren, weet dat dit geen revue is van nummers met hits en solo’s – Springsteen optredens zijn als uitbundige openlucht Kerkdiensten waar mensenmassa’s samenkomen en zich laten ‘infecteren’ door de spirit van de inmiddels 73-jarige musicus.

Naast de rockriffs en rauwe zang, vinden veel elementen van soul en gospel hun weg in zijn optredens. Soms komt het voor dat de ‘Boss’, zoals Springsteen door fans wordt genoemd, oproept tot collectief gebed. Zoals in 2012 toen 45.000 fans samen met de ‘voorganger’ Springsteen met Pinksteren baden voor de kort daarvoor overleden saxofonist Clarence Clemons.

Model-Amerikaan

Velen zien Springsteen als een model-Amerikaan die zich een weg heeft gezongen naar de harten van zijn landgenoten met liederen als ‘Born to run’ en ‘Born in the USA’ en die de Amerikaanse ziel als geen ander belichaamt. Springsteens teksten zijn zeker niet oppervlakkig. Zelfs doorgewinterde staatslieden als wijlen President Ronald Reagan gebruikten liederen van ‘The Boss’ in hun verkiezingscampages. Vaak begrepen politici teksten van Springsteen niet. ‘Born in the USA’ is geen schreeuwende bekentenis van nationalisme, maar een loepzuiver anti-oorlogslied over de slechte behandeling van teruggekeerde soldaten uit de Vietnamoorlog.

In zijn autobiografie ‘Born to run’, gepubliceerd in 2016, ruimt Springsteen ook het geromantiseerde beeld van zijn land uit de weg en vertelt hij aan de hand van zijn levensverhaal over echte waarden die hem maken tot de persoon en muzikant die hij is. Waarden zoals eerlijkheid tegenover anderen als persoonlijke toewijding.

“Ik ben geen regelmatig Kerkganger, maar ik weet dat ik er ergens diep van binnen nog steeds bij hoor, bij de Katholieke Kerk. In het Katholicisme vind ik de poëzie die mijn diepste innerlijk weerspiegelt,” schrijft Springsteen.

Katholieke opvoeding

Springsteens wereldbeeld wordt niet alleen gevoed door zijn Katholieke opvoeding, die hij erg vormend vond. Het gezin Springsteen woonde een tijdlang recht tegenover een Kerk. Zoals Springsteen onthulde in een interview in 2012, had deze tijd hem de betekenis van het spirituele leven laten zien. Tijdens zijn Broadway shows vanaf 2017, die de muzikant meer dan 200 keer opvoerde op een volledig gereduceerde manier met alleen zang en gitaar, sprak Springsteen veel over zijn leven en zijn Katholieke geloof, tussen de nummers door. De tweeënhalf uur durende optredens eindigden steevast met het Onze Vader.

Wederopstanding

Bijbelse motieven kwamen al vroeg voor in de teksten van Springsteen. In 1978 verscheen ‘Adam Raised a Cain’ op het album ‘Darkness on the Edge of Town’, een autobiografisch werk waarin hij zijn eigen vader-zoonrelatie vergeleek met Adam en Kaïn. Het hardrocknummer is een evergreen geworden dat vaak live wordt gespeeld. Veel rustiger is de pianoballade ‘Jesus was an only son’, in 2005 uitgebracht op ‘Devils and Dust’, waarin de zanger kort het levensverhaal van Jezus vertelt en spreekt over een verlies dat nooit meer goedgemaakt kan worden. Maar aan het einde van het lied put Springsteen hoop uit de wederopstanding.

Hoe lang de Oscarwinnaar en meervoudig Grammy-winnaar zelf nog op het podium zal staan en zijn ‘rockmissen’ met joie-de-vivre en grenzenloze energie zal vieren, weet alleen de Allerhoogste. Bruce Springsteen laat in ieder geval al een enorme schat aan liederen en teksten na, die veel meer zijn dan alleen maar Amerikaanse popcultuur.