Duitse Bisschoppen: “Zet deuren wagenwijd open voor vluchtelingen”

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 23 december 2021 11:02 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: PB/wiki-commons
  -Keulen/Berlijn- De Duitse Bisschoppen willen een veel ruimhartiger toelatingsprogramma’s voor vluchtelingen en een échte oplossing van de humanitaire crises aan de buitengrenzen van de EU.
Aartsbisschop van Hamburg, Stefan Heße

De Aartsbisschop van Hamburg, Stefan Heße (foto links), tevens voorzitter van de Migratiecommissie van de Duitse Bisschoppenconferentie, zei gisteren in Bonn dat dit niet alleen bij woorden mag blijven, maar ook wordt ondersteund door de Kerken. Met zijn eisen steunt Heße Paus Franciscus, die herhaaldelijk de aandacht vestigt op de situatie van vluchtelingen aan de buitengrenzen van de EU en een beroep doet op de menselijkheid en ons aller fatsoen.

“Ik heb goede hoop dat de nieuwe federale Duitse regering de bereidheid om vluchtelingen op humanitaire basis op te nemen verder wil uitbouwen”, zegt de Aartsbisschop. De Kerk staat nog steeds klaar om praktische ondersteuning te bieden om ervoor te zorgen dat degenen die bescherming zoeken een humane opvang vinden in Duitsland. De situatie van de vluchtelingen in opvangkampen in Zuid-Italië en op Malta, de Egeïsche eilanden en Cyprus is de afgelopen jaren nauwelijks verbeterd, aldus Heße. Daarnaast zijn er andere plaatsen gekomen, bijvoorbeeld aan de oostelijke EU-buitengrens of de Balkan.

Tegelijkertijd verwijst Heße naar het eisenpakket van de Kerken in Duitsland, gepubliceerd in oktober. Daarin eisen de Christelijke kerken een eerlijke verdeling van degenen die bescherming zoeken over de EU-lidstaten, meer solidariteit met de staten aan de buitengrenzen van de EU en hoge normen voor opvang en procedures die door alle lidstaten worden geaccepteerd en uitgevoerd. Daarnaast willen de Kerken effectieve redding op zee, veilige toegangswegen en betere ondersteuning van niet-Europese eerste opvanglanden.

Ter gelegenheid van het komende kerstfeest benadrukt Heße: “Kerstmis herinnert ons er elk jaar aan: God wordt mens in een weerloos kind dat bescherming nodig heeft. Zelfs vandaag ontmoet Christus ons in mensen wiens waardigheid acuut in gevaar is.”