Een ‘Atlas van de Maria Boodschap’. Eerste exemplaar voor Mgr. de Korte

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 7 februari 2023 – 06:57 uur – Bron: Redactie varia- Beeld: Lorenzetti
 -Tilburg- Op woensdag 22 maart, twee dagen voor het feest van Maria Boodschap, verschijnt het boek ‘Annunciatie’. Dit boek is gewijd aan de Verkondiging aan Maria, het bijbelverhaal waarin Maria van een engel te horen krijgt dat zij de moeder van God’s zoon zal worden.

In ‘Annunciatie’ worden zowel de betekenis en de achtergrond als de kunstzinnige verbeelding ervan belicht. Het is daardoor een ‘atlas van de Verkondiging aan Maria’. De boekpresentatie zal plaatvinden in de kapel van de Congregatie Zusters van Liefde aan de Oude Dijk in Tilburg. Bij die gelegenheid zal het eerste exemplaar van het boek worden overhandigd aan Bisschop Gerard de Korte van ‘s-Hertogenbosch.

Over het boek

‘Annunciatie’ is een overzicht van de Verkondiging aan Maria. Er is ruim aandacht voor de achtergronden van het bijbelverhaal; daarnaast komt de kunstzinnige verbeelding aan bod.

Het boek is een grootformaat, hardcover-uitgave waarin alle aspecten van de Maria Boodschap aan de orde komen. Het eerste deel van het boek is gewijd aan de Bijbel, het evangelieverhaal, de orthodoxe versies, de vertalingen, en bevat toelichtingen op Maria, de engel en andere betrokkenen in dit verband en de iconografische verwijzingen. Het tweede deel van het boek is gewijd aan de talloze schilderijen en andere kunstwerken – de ‘Annunciaties’ – die over dit thema zijn gemaakt, vanaf de eerste eeuwen na Christus tot op de dag van vandaag, elk voorzien van een relevante toelichting.

‘Annunciatie’ verschijnt in de reeks ‘Culturele Bibliotheek’, een serie boeken over uiteenlopende cultuurhistorische onderwerpen, uitgegeven door stichting Lorenzetti. Dit zeer rijk geïllustreerde boek is de eerste grote inleiding over de Verkondiging aan Maria in het Nederlands.

Over de auteur

Rob Berkel (1947) is grafisch ontwerper en beeldhistoricus. Naast een loopbaan in vormgeving en PR (o.a. bij dierentuin Artis, Koninklijk Instituut voor de Tropen), docent (o.a. Gerrit Rietveld Academie) is hij jarenlang directeur van het Tilburgse museum Scryption geweest.

Naast diverse bestuursfuncties is Berkel sinds 1997 voorzitter van Lorenzetti, een stichting die kunst en cultuur op een toegankelijke manier bij de mensen brengt. Daarbij heeft hij tientallen tentoonstellingen samengesteld en vormgegeven.

Door zijn gereformeerde schooltijd in Amsterdam heeft Berkel een gedegen bijbelkennis opgebouwd, terwijl hij sinds 1993 in het katholieke zuiden woont en werkt. Hij heeft tientallen boeken en publicaties op zijn naam staan over een breed scala aan cultuurhistorische onderwerpen.

Over Lorenzetti

Lorenzetti is een in Tilburg gevestigde stichting, die kunst en cultuur op een toegankelijke manier bij mensen brengt. Basis is de uitgebreide, welhaast museale collectie op het gebied van kunst, design, fotografie, schrift, en natuur.

Vanuit deze collectie organiseert Lorenzetti tentoonstellingen in binnen- en buitenland, o.a. educatieve tentoonstellingen met zgn. ‘Wonderboxen’. Verder presenteert Lorenzetti en cursussen en een maandelijks KunstCafé. Daarnaast geeft Lorenzetti een groot aantal publicaties uit, o.a. in de reeks ‘Culturele Bibliotheek’.

In een virtueel ‘Weblabyrinth’ kan de bezoeker door een interactief doolhof binnen het universum van Lorenzetti dwalen.

De boekpresentatie

De presentatie van het boek ‘Annunciatie’ vindt plaats tijdens een bijeenkomst op 22 maart a.s. in de kapel van de Congregatie Zusters van Liefde aan de Oude Dijk in Tilburg. Bij die gelegenheid zal het eerste exemplaar van het boek worden overhandigd aan Bisschop Gerard de Korte van ‘s-Hertogenbosch.