100e verjaardag Paus Johannes Paulus II met ‘donkere wolk’ boven Polen

-WARSCHAU- (ADN/PM/) Aartsbisschop Wojciech Polak heeft het Vaticaan gisteren geïnformeerd over een misbruikzaak binnen de Katholieke Kerk in zijn land. Hij liet weten dat Bisschop Edward Janiak ervan wordt beschuldigd Priesters van wie bekend is dat zij kinderen hebben misbruikt uit de wind te hebben gehouden.

Het is uiterst opmerkelijk in het diep Katholieke Polen dat dergelijke informatie wordt doorgespeeld aan het Vaticaan. De melding geldt dan ook als een proef voor de procedures die de Paus vorig jaar introduceerde om een einde te maken aan dit soort misstanden. De opmerkelijk actie van Polak dwingt het Vaticaan haast een onderzoek te starten naar deze affaire.

“Ik vraag priesters, nonnen, ouders en leraren om zich niet te laten leiden door de valse logica de Kerk te beschermen die met succes misbruikers verborgen houdt”, aldus Polak. “Er moet binnen de geestelijkheid geen mogelijkheid zijn minderjarigen te misbruiken. Wij staan niet toe dat deze misdaden met de mantel der liefde worden bedekt.”

Videodocumentaire

De zaak komt onder de aandacht in Polen door een videodocumentaire van de broers Tomasz en Marek Sekielski welke gisteren in première ging en na enkele uren al meer dan 2,5 miljoen keer bekeken werd op YouTube. Die laat zie hoe Janiak, nog altijd in functie in het Bisdom Kalisz, nalaat actie te ondernemen tegen Priesters van wie bekend is dat zij wandaden tegen kinderen pleegden.

Het eerste deel van de documentaire die in mei 2019 werd gelanceerd en al 23 miljoen keer werd bekeken, bracht een debat op gang over pedofilie binnen de Poolse Kerk. Toch worden geestelijken die van dergelijke wantoestanden beschuldigd worden regelmatig niet gestraft in Polen en worden zij overgeplaatst naar een andere Bisdom of vertrekken naar het buitenland.

Janiak heeft niet gereageerd op de aantijgingen. Zijn kerkbestuur zei ter verdediging dat niet het hele verhaal van de ouders van vermeende slachtoffers is te zien in de film. Men zou hen aangeraden hebben een aanklacht in te dienen bij Justitie.

Volgens de Poolse Kerk werden tussen 1990 en midden 2018 klachten ingediend rond  misbruik van minderjarigen tegen 382 priesters. De klachten hadden betrekking op 625 slachtoffers.

De documentaire en de melding van Polak zijn doelbewust gepland op het moment dat in Polen de honderdste verjaardag van Paus Johannes Paulus II gevierd wordt.

Vanaf morgen zal MariaBode elke dag aandacht besteden aan de grote Paus JP II, die  morgen 100 jaar zou zijn geworden.

Geef een reactie op dit artikel