Golf van kerkvernielingen in heel Europa

Leestijd: 2 minuten

Het lijkt de beeldenstorm wel

-APELDOORN- Sinds november vorig jaar is er een golf van vernielingen en vandalisme te bespeuren, bij met name Katholieke Kerken en Kapellen. Niet alleen in Nederland, enkele tientallen, maar ook in de ons omringende landen.

Het respect voor Kerken- en Kerkhoven was al naar een dieptepunt gezakt sinds de jaren 90 van de vorige eeuw. Diefstallen zijn er schering en inslag. Bloemstukken, speelgoed van kindergraven, lichtjes en tal van andere grafversieringen verdwijnen als sneeuw voor de zon of worden stuk geslagen.

Sinds vorig jaar zijn er opvallend veel vernielingen aan Kerststallen. Zij staan vaak onbeschermd in centra of rond Kerkgebouwen. Waar vroeger geen mens op het idee kwam een Kerststal te vernielen, beelden kapot te slaan of brand te stichten, is het nu schering-en-inslag. Het Korps landelijke politiediensten in Apeldoorn registreert een stijgende trend en kan geen verklaring geven voor de stijging. Daders worden nauwelijks gepakt.

Ook de politie in Duitsland signaleerde tussen Kerst en Nieuwjaar een forse stijging van vernielingen aan Kerken en Kerststallen op basis van aangiftes van Bisdommen en Parochies. Deze week was het raak in Frankrijk, vijf keer op één dag maar liefst.

Donderdag overdag, tussen 09.00 en 10.30 uur werden vijf Mariabeelden kapot geslagen. Drie Kerken in de plaats Pau in de Parochie Béarn kregen met vandalisme te maken. Pastoor Dufau zegt  “geschokt en bedroefd te zijn, aldus de krant Le Figaro.

“De vernielingen gebeurden in ongeveer 1 uur tijd”, bevestigt de Pastoor. “Het is de eerste keer in mijn leven dat ik dit mee maak. Het toont aan dat zo onderhand niets meer heilig is. Beelden van de Heilige Maagd Maria, die de liefde van God en de tederheid van een moeder symboliseren, zijn op een schaamteloze wijze geschonden”.

Het gaat wel om erfgoed

De Pastoor zegt dat twee van de beelden uit de 19e eeuw dateren en waardevol erfgoed zijn. Een zesde beeld werd vernield in de Kerk van Saint-Julien de Lons, het gaat om de Maagd Maria van de Kerststal die nog in de Kerk staat. De gendarmerie van Pau heeft de zaak in onderzoek. Omdat er weinig of onbruikbare getuigenissen zijn, kan de politie nog niet zeggen of het een eenmansactie was of een groep die doelbewust vernielingen wilde aanrichten. De gendarmerie laat weten dat soortgelijk acties in Parijs in 2016 al eens zijn voorgekomen, gepleegd door een charismatisch evangelicale groepering.

In Marseille arresteerde de politie op basis van camerabeelden jonge geradicaliseerde moslims die doelbewust Christelijke symbolen wilden vernielen. Deze jongeren hebben na hun taakstraf (het onderhouden van een Katholieke begraafplaats) hun excuses aangeboden. Eén van de jongeren is begin 2019 zelfs overgetreden naar het Rooms Katholieke geloof. Het kan verkeren.

In Pau wordt op dinsdag 14 januari om 19.00 uur in de Kerk van Notre-Dame een Heilige Mis gehouden, gevolgd door een gebedswake, “in het licht van de wandaden tegen het Onbevlekt Hart van Maria“, aldus woordvoerder van het Bisdom. “Kerken moeten open kunnen blijven,” zei Pater Dufau. Het Bisdom maakte ook melding van andere Mariabeelden die elders in Béarn zijn vernield. In de Kerk van Artix, maar ook in Mourenx en Denguin. In het totaal werden er minstens 8 beelden vernield.