Israël plant nog eens 1800 kolonistenwoningen. Duitsland woest.

Leestijd: 2 minuten

Felle kritiek Duitse regering. Nederland zwijgt weer eens.

-Jeruzalem/Berlijn- (KNA) Een paar dagen voor de parlementsverkiezingen heeft Israël toestemming gegeven om nog eens 1.800 kolonistenwoningen in de bezette Palestijnse gebieden te bouwen.

Een voorstel daartoe van de minister van Defensie Naftali Bennett werd goedgekeurd.
De Joodse kolonisering van Judea en Samaria is “een van de bouwstenen van het Zionisme in de staat Israël en verdient uitbreiding”, aldus Bennett in de krant ‘Jerusalem Post’.

Aan het begin van de week heeft Minister-President Benjamin Netanjahu de nieuw-en uitbouw van meerdere nederzettingen, in en om Jeruzalem, aangekondigd. Het betreft onder andere 3.000 woningen in het omstreden woonproject Givat HaMatos in het Zuid-Oosten van Jeruzalem, alsook de bouw van 3.500 wooneenheden in de als E1 aangemerkte corridor tussen Jeruzalem en de Joodse nederzetting Maale Adumim. Lees verder onder de foto>

Voorts werden Israëlische plannen voor de bouw van een nieuwe kolonie met 9.000 woningen op het terrein van de oude luchthaven Atarot, uit de tijd van het Brits mandaat bekend gemaakt.

Felle kritiek op de plannen komt onder andere uit Duitsland. “De Bondsregering is diep bezorgd over de jongste aankondigingen van de Israëlische regering, om in de nabije toekomst woningbouw in het strategisch belangrijke gebied E1 te realiseren”, zo deelde het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn mee.

De bouw is in strijd met het volkenrecht en maakt de mogelijkheid tot een samenhangende en levensvatbare Palestijnse staat , in het kader van een voorlopig overeengekomen twee-staten-oplossing, een stuk lastiger.