Istanboel: Moord tijdens H. Mis

Leestijd: 2 minuten
Zondag 28 januari 2024 ~ 15:10 uur ~ Bron: Redactie Kerk/CNN/BBC ~ Beeld: Publiek domein

 -Istanboel- Bij een aanslag op een katholieke kerk in Istanboel (Turkije) is volgens de Turkse autoriteiten een persoon om het leven gekomen.

Twee gemaskerde mannen drongen zondag tijdens de eucharistieviering een katholieke kerk binnen, de mannen waren gewapen met revolvers, aldus minister van Binnenlandse zaken Ali Yerlikaya, die de aanslag scherp veroordeelde.

Klopjacht

De Santa Maria-kerk ligt in het stadsdeel Sariyer in het Europese deel van Istanboel. Een woordvoerder van de regeringspartij AKP deelde mee dat er een klopjacht gaande is op de voortvluchtige mannen. De reden waarom de mannen de kerk bestormden is nog onduidelijk. Op het moment van de aanslag waren ongeveer 45 parochianen aanwezig in het kerkgebouw. Op beelden van bewakingscamera’s zou te zien zijn hoe twee in zwart geklede personen, met maskers, de kerk betraden. (zie video onder artikel).

De aanvallers zouden gericht geschoten hebben op een 52-jarige Turkse man – volgens Turkse media in het hoofd. De overige aanwezigen kwamen met de schrik vrij. De omgebrachte man zou een geestelijke beperking hebben en geen enkele band met politieke of criminele organisaties, aldus een familielid.

Paus Franciscus reageerde in de loop van de dag geschokt en condoleerde de naasten alsook de parochie Santa Maria.

ISIS

In de loop van de dag eiste ‘islamitische Staat’ (ISIS) de aanslag op. Via Amaq News Agency liet de terreurgroepering weten, dat de aanslag volgde op een oproep van de ISIS-leiding om aanslagen te plegen op joden en christenen.

UPDATE: In de loop van de avond kon de Turkse minister van Binnenlandse zaken meedelen dat de Turkse politie twee personen heeft aangehouden.

Afgelopen maand december had de Turkse veiligheidsdienst 32 vermoedelijke aanhangers van ISIS opgepakt. Zij worden nog steeds verdacht van het treffen van voorbereidingen om aanslagen te plegen op synagoges, kerken en de Iraakse ambassade in Turkije.