Klimaatverandering beïnvloedt de luchtvochtigheid: zomers zullen veel warmer aanvoelen

Leestijd: 2 minuten

Dinsdag 26 maart 2024 ~ 06:11 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: MB

  • Gevoelstemperatuur stijgt drie keer zo snel door de klimaatverandering
  • Temperatuurstijging van 1,5 graden door klimaatverandering voelt aan als 5 tot 6 graden warmer

 

-Brussel- De gevoelstemperatuur stijgt drie keer zo snel door de klimaatverandering. Dat zegt nieuw Amerikaans onderzoek verschenen in Environmental Research Letters.

Onderzoekers van de Universiteit van California in Berkeley hebben ontdekt dat de gevoelstemperatuur drie keer sneller stijgt door de klimaatverandering en de luchttemperatuur dus niet altijd een betrouwbare partner is om uit te drukken hoe ‘warm’ het is.

Daarvoor wenden we ons meestal louter tot de aangegeven temperatuur op de thermometer. Maar die laat de luchtvochtigheid buiten beschouwing en geeft ook niet aan hoeveel wind er bijvoorbeeld is.

Het zijn al die gegevens samen die de ‘gevoelstemperatuur’ bepalen en ook de mate waarin we hittestress ervaren, een fenomeen dat met name speelt in stedelijk gebied en er tot gezondheidsklachten kan leiden.

Luchtvochtigheid

Het onderzoek in de Amerikaanse staat Texas wees uit dat een temperatuurstijging van 1,5 graad Celsius door klimaatverandering kan aanvoelen alsof het 5 tot 6 graden warmer is, vergeleken met een situatie waarin de aarde niet zou zijn opgewarmd.

Volgens de wetenschappers is de reden de wisselwerking tussen luchtvochtigheid en temperatuur. Vroeger was het zo dat de relatieve luchtvochtigheid daalde als de temperatuur steeg, legt David Romps uit, hoogleraar Aard- en Planetaire Wetenschappen aan de Universiteit van California. Hierdoor kon het lichaam meer zweten en ging de gevoelstemperatuur op zijn beurt weer omlaag. Door klimaatverandering blijft de relatieve luchtvochtigheid constant als de temperatuur stijgt. Zweten wordt dan minder effectief om af te koelen, waardoor de gevoelstemperatuur stijgt.

“Het meest voor de hand liggende wat we kunnen doen is een einde maken aan de opwarming van de aarde”, zegt Romps. “Stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen is boodschap nummer 1, zonder twijfel.”

Water als vriend

Volgens Romps dienen mensen voorzorgsmaatregelen te nemen om zich te beschermen tegen oververhitting. Wie geen gebruik kan maken van airconditioning adviseert hij om schaduw en water te vriend te houden.

“Breng je huid zoveel als mogelijk in contact met water. Neem een natte doek, houd die onder de kraan, maak je huid nat en ga voor een ventilator staan”, zegt hij. “En doe jezelf een plezier en drink genoeg water.”