Misbruikschandaal: Paus ontslaat Poolse bisschop

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 9 maart 2024 ~ 15:19 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VN ~ Beeld: Wikimedia/Roszie

 -Vaticaanstad- Paus Franciscus heeft bisschop Andrzej Dziuba (74) van de Poolse diocese Lowicz ontslagen, omdat die tekortschoot bij diverse onderzoeken van misbruik van minderjarigen door Poolse geestelijken en leken. Paus Franciscus aanvaardde de ontslagbrief van de bisschop. Dat maakte de Vaticaanse perskamer vandaag bekend.

Bisschop Andrzej Dziuba (74) Beeld: wikimedia publiek domein

 Verslag

In een toelichtingsverslag van de Pauselijke nuntius in Polen gaat het over problemen bij het beheer van het bisdom en ernstige nalatigheid bij het omgaan met meldingen en gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken en leken.

Diverse Poolse media maken melding van het feit dat Dziuba een priester in zijn bisdom overplaatste van de ene naar de andere parochie, terwijl hij wist van een reeks beschuldigingen van slachtoffers. De priester is later alsnog gedagvaard en veroordeeld tot drie jaar cel.

Niet de eerste

De Rooms-katholieke kerk in Polen, gaat al jaren gebukt onder beschuldigingen van seksueel misbruik. Dziuba is niet de eerste bisschop die om zijn ontslag vroeg vanwege verwikkelingen rond seksueel misbruik en/of de afhandeling daarvan. Verschillende Poolse bisschoppen gingen hem voor.

Afname katholieken

De grote meerderheid van de bevolking (96%) is Rooms-katholiek, terwijl een minderheid de Oosterse ritus volgt. Het aantal Polen dat zich nog Rooms-katholiek noemt is de afgelopen twintig jaar structureel aan het afnemen, vooral bij de jongeren. Het aantal praktiserende gelovigen en het aantal roepingen daalde sterk. Hoofdoorzaak zijn hier de misbruikschandalen en de uiterst conservatieve denkbeelden van de kerk.