Ook Vaticaan roept op om te luisteren naar protesterende boeren

Leestijd: 2 minuten

WIJ MOETEN DE TOEKOMST VAN PLATTELANDSGEBIEDEN GARANDEREN

Vrijdag 9 februari 2024 ~ 07:29 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Vatican Media ~ Beeld: Frank Magdelijns

 -Vaticaanstad- Na de Franse, Spaanse en Duitse bisschoppen, roept nu óók het Vaticaan op om te luisteren naar de noodkreet van de Europese boeren, die in hun voortbestaan worden bedreigd.

Kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van de Heilige Stoel, pleit voor een dialoog tussen de Europese regeringen en de landbouwsector om een ​​oplossing te vinden voor de crisis die juist wordt veroorzaakt door de steeds strenger wordende wetgeving van de Europese Unie, die de land- en tuinbouwsector, alsook de veehouderij duidelijk benadeelt ten opzichte van producenten uit andere landen

Dialoog
“Er moet naar onze boeren geluisterd worden, er moet een dialoog zijn, een openheid voor dialoog met het oog op de duurzaamheid van kleine en middelgrote bedrijven en een toekomst voor plattelandsgebieden”, zei de kardinaal gisteren via Radio Vaticaan.

De kardinaal sluit zich daarmee aan bij tal van Europese bisschoppen die hun steun betuigen aan boeren en landarbeiders, die lijden onder een beleid dat even afwijkend is als de subsidie ​​om te stoppen met het cultiveren van het land om zogenaamde ecologische redenen.

Ondertussen gaan de protesten door en sluiten steeds meer EU-boeren zich aan, zoals deze week in Spanje, waar duizenden boeren met hun tractoren wegen door het ganse land blokkeren en de centra van sommige steden onbereikbaar zijn geworden.

Muskens

De Nederlandse en Vlaamse bisschoppen hebben nog geen steunbetuiging laten horen. De laatste keer dat een Nederlandse bisschop publiekelijk naar buiten trad, ten faveure van de landbouwsector, was in 2006. Mgr. Muskens merkte toen op dat er in de verkiezingsprogramma’s van de diverse politieke partijen, te weinig aanbod was voor de zorgen van de landbouw.