Priesterprotest voor Kathedraal van Keulen tegen Aartsbisschop

Leestijd: 2 minuten
“Zegen vaatjes Kölsch (bier red.) en de praalwagens voor de Rosenmontagoptocht, maar geen mensen die van elkaar houden?
Zaterdag 9 september 2023 – 06:08 uur – Bron: Redactie Kerk/NRW/WDR – Beeld: publiek domein

 -Keulen- Een grote groep Rooms-Katholieke Priesters gaat voor de Kathedraal van Keulen paren van gelijk geslacht zegenen. Dat doen zij uit protest tegen de omstreden Aartsbisschop Rainer Maria Woelki, die onlangs een Priester tot de orde had geroepen wegens een soortgelijke zegening in zijn parochiekerk.

Woelki was ‘not amused’ omdat een Priester in zijn Bisdom een viering had georganiseerd waarin allerlei paren gezegend werden, onder wie homoseksuele paren. Dat soort vieringen is naar Vaticaanse regels niet toegestaan, aldus de Aartsbisschop van Keulen, het grootste Bisdom bij onze Oosterburen.

Het voorval leidde in Duitsland tot massale kritiek. Zelfs de Keulse carnavalsvereniging mengde zich in de discussie en wees op het feit dat de Kerk er geen bezwaar tegen maakt als bier en carnavalsoptochten worden ingezegend. “Zegen vaatjes Kölsch (bier red.) en de praalwagens voor de Rosenmontagoptocht, maar geen mensen die van elkaar houden? Niet te bevatten!” aldus de grootste carnavalsvereniging van Europa.

Voor de grote protestzegening kozen de organiserende Priesters als datum 20 september, de dag waarop Woelki in 2014 werd geïnstalleerd werd als Aartsbisschop in Keulen.

Inval justitie

Kardinaal Woelki ligt in Duitsland zwaar onder vuur vanwege de manier waarop hij in het verleden is omgegaan met de afhandeling van (seksueel) misbruik in de Kerk. De politie deed twee maanden geleden invallen bij het Aartsbisdom in een onderzoek naar mogelijke meineed in een misbruikonderzoek. De Aartsbisschop bood de Paus in 2022 zijn ontslag aan, maar de Paus weigert tot op de dag van vandaag om dat ontslag te aanvaarden.

In augustus kreeg Woelki opnieuw met een inval in zijn burelen van doen. Het OM van Keulen deed onderzoek naar kinderporno. Uit eerste onderzoeken kwam naar voren dat de Vicaris Generaal van het Bisdom als verdachte zal worden aangemerkt, nu sporen naar zijn computer hebben geleid.

Uittredingen

Het Aartsbisdom Keulen is de grootste Diocese in Duitsland waar het gaat om aantallen Rooms Katholieken, maar ook de Diocese met het grootste aantal uittredingen van gelovigen. In februari 2022 ws het aantal uitschrijvingen van gelovigen zó groot dat zelfs de computersystemen crashten, meldt het Duitse Katholieke weekblad Neues Ruhr-Wort.