Ruim 180.000 pelgrims komen samen in Fatima om te bidden voor vrede in het Heilige Land en Oekraïne

Leestijd: 3 minuten
Zaterdag 14 oktober 2023 -07:18 uur – Bron: Redactie Kerk/KNA/RTP – Beeld: L.H.C. CoutinhoPubliek domein

-Fatima- Bij het Heiligdom van Portugese Fatima verzamelde zich een menigte van ruim 180.000 pelgrims met één gemeenschappelijk doel: bidden voor vrede in het Heilige Land en Oekraïne, maar ook in alle door conflicten getroffen regio’s. Lees verder onder de reclame>

De voorlichter van het Heiligdom sprak over een geweldige opkomst in de nacht van 12 oktober, aan de vooravond van de herdenking van het ‘zonnewonder’ dat plaatsvond op 13 oktober 1917.

Bidden

In zijn toespraak tot de gelovigen van 35 verschillende nationaliteiten drong Kardinaal Aguiar er bij iedereen op aan om te bidden tot de ‘Moeder van de Hemel’, op zoek naar het ‘kostbare geschenk van de vrede’. Deze oproep tot gebed had een bijzondere focus op Oekraïne en het Land van Jezus en al die plaatsen die nog steeds lijden onder een gebrek aan vrede.

De Kardinaal herinnerde eraan dat wanneer Fatima wordt genoemd, dit verwijst naar vrede, een geschenk dat helaas in veel regio’s ontbreekt, waaronder Oekraïne en het Land van Jezus. Om deze reden deed de Kardinaal een vurig beroep op de Moeder om te bemiddelen voor vrede in deze plaatsen en over de hele wereld.

Daarna vroeg de Kardinaal zich af: “Waarom oorlog in deze wereld? Het drama van de oorlog in Oekraïne en nu het drama van de oorlog in het Heilige Land, in Israël en in de Palestijnse gebieden, in de Gazastrook, zijn situaties die ons zorgen baren en waarvoor wij niet onverschillig kunnen blijven. Het zijn situaties die onze pelgrimstocht kenmerken”, benadrukte hij.

De Rector van het Heiligdom van Fátima, Pater Carlos Cabecinhas, benadrukte het belang van het gebed, ook op de Algemene Vergadering van de Bisschoppensynode die momenteel plaatsvindt in het Vaticaan.

Vrouwen

Tijdens de Synode die deze maand in Rome plaatsvindt, zijn 365 deelnemers bijeengeroepen, waaronder Bisschoppen, Religieuzen, Priesters, Diakens en leken. Opmerkelijk is dat voor het eerst degenen die niet de functie van Bisschop bekleden, waaronder 54 vrouwen, het recht zullen hebben om hun stem uit te brengen in deze belangrijke synodale gebeurtenis.

Het zonnewonder

Op 13 oktober 1917 vond onder een menigte pelgrims, verzameld in het Portugese Fatima, een buitengewoon fenomeen plaats dat bekend staat als het ‘zonnewonder’. Ongeveer drie minuten lang waren de aanwezigen getuige van een verrassende en tot op heden onverklaarbare beweging van de zon, die een soort dans in de lucht leek uit te voeren.

Dit verbazingwekkende fenomeen vond plaats kort na de laatste verschijning van de Heilige Maagd Maria aan de drie herderskinderen: Jacinta, Francisco en Lucía. Schattingen lopen uiteen over het aantal getuigen dat aanwezig was op het moment van het zonnewonder.

Terwijl de journalist van de Portugese krant O Século, Avelino de Almeida, ongeveer 40.000 mensen schatte, suggereerde de hoogleraar natuurwetenschappen aan de Universiteit van Coimbra, Joseph Garrett, dat het aantal getuigen rond de 100.000 moet zijn geweest.