Toneelstuk over levend verbrande missionaris uit Limburg

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 12 oktober 2022 – 07.00 uur – Bron: ADN/Organisatie – Beeld: PB
  -Roermond- In 1937 werd de Limburgse missionaris-bisschop Frans Schraven op een van de meest gruwelijke manieren die maar denkbaar zijn vermoord. De in Lottum geboren priester werd in 1937 levend verbrand op zijn missiepost in China. Nu, 85 jaar later wordt er een theaterstuk opgevoerd waarin de moord op Schraven vrouwen van nu aanzet om te ontsnappen uit een gewelddadige relatie.

Missiepost

In de gebouwen van de missiepost zaten Chinese vrouwen die de Japanse bezettingstroepen als troostmeisjes (prostituee red.) wilden hebben. Schraven weigerde echter de vrouwen uit te leveren en zei tegen de Japanse militairen: Je kunt mij doodmaken als je wilt, maar de vrouwen krijg je nooit” en dat werd hem noodlottig. De Japanse commandant besloot hem samen met acht priesters levend te verbranden.

Theatervoorstelling

In opdracht van de Frans Schravenstichting heeft Roel Verheggen de muzikale theatervoorstelling ‘Helse Liefde’ geschreven. Daarin wordt de heldhaftige opstelling van Frans Schraven een inspiratiebron voor vrouwen en mannen die in onze tijd verstrikt zijn geraakt in een gewelddadige relatie. In het stuk vertelt Vincent tegen Louise het verhaal van zijn oudoom Frans Schraven. Zij besluit daarop om haar destructieve relatie te beëindigen.

Roel Verheggen die zelf afkomstig uit Lottum, het geboortedorp van Schraven wist tot voor kort niets van het verhaal over deze missionaris. “Ik ben zelf slachtoffer geweest in een gewelddadige relatie. Er is veel schroom en schuld als het gaat om misbruik bij vrouwen, maar zeker bij mannen. Daarom moet dit verteld worden”.

85 jaar later is de familie Schraven de gebeurtenis nog niet vergeten. En ook in China blijkt de Limburgse missionaris nog steeds in gedachten voort te leven. Voorzitter Harrie Schraven was enkele jaren op de rampplek in China: “Katholieken daar hopen dat hij ooit heilig verklaard zal worden. Want door zijn dood heeft hij veel vrouwen gered”. Opmerkelijk is namelijk dat volgens de mondelingen overlevering alle vrouwen die Schraven wilde beschermen niet meegenomen zijn door de Japanners.

Het stuk gaat zondag in première in de kapel van de Lazaristen, het Missiehuis, in Panningen. Daarna gaat het op tournee door het land.