Twee miljoen vluchtelingen als conflict in Oekraïne escaleert is geen fictie

Leestijd: < 1 minuut
Dinsdag 08 februari 2022 05:35 – Bron: ADN – Beeld: PB
 -Oslo- Bij een escalerend conflict in Oekraïne kan het geweld tot twee miljoen mensen bedreigen die in het gebied wonen, stelt de Noorse Vluchtelingenraad (NRC). De ngo roept de betrokken partijen op om het conflict te ontmijnen.

Het conflict in het oosten van Oekraïne sleept zich al meer dan zeven jaar voort. De prijs die de bevolking daarvoor betaalt is groot: al meer dan 850.000 mensen zijn hun huis ontvlucht. Toch is de humanitaire situatie in de afgelopen jaren verbeterd, zegt de NRC. Het aantal mensen dat hulp nodig heeft, is gedaald van 5 miljoen in 2015 tot bijna 3 miljoen dit jaar.

Basisdiensten

Een Russische inval zou dramatische gevolgen hebben voor de burgerinfrastructuur, de bewegingsvrijheid van mensen en de toegang tot getroffen gemeenschappen, zegt de NRC. Ook essentiële diensten zoals water- en stroomvoorziening, transport en bankdiensten komen in het gedrang.

De NRC vreest voor massale ontheemding als miljoenen mensen in Donetsk en Luhansk bedreigd worden door de gevechten.

“De levens en veiligheid van miljoenen inwoners in het oosten van Oekraïne lopen risico nu wij wachten op een politieke doorbraak in de huidige impasse”, zegt Jan Egeland, secretaris-generaal van de NRC. “Het menselijk lijden zou niet te overzien zijn. Het zal tot grote aantallen burgerdoden en ontheemding leiden, en een grote humanitaire crisis.”

De Noorse Vluchtelingraad roept de betrokken partijen op om het conflict te ontmijnen en alle vijandelijkheden te vermijden, inclusief de verspreiding van desinformatie.