Verdere beperking van viering ‘oude ritus’ in aartsbisdom Chicago

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 27 juli 2022 -07:05 – Bron: 1010WINS – Beeld: Publiek domein
 -Chicago- Kardinaal Cupich, aartsbisschop van Chicago, is voornemens om de beweging ‘Instituut van Christus Koning en Hogepriester’ begin augustus 2022 in haar activiteiten te beperken. Dat meldt nieuwszender 1010WINS op basis van anonieme bronnen uit het bisdom.

Vanaf 1 augustus mag de omstreden beweging geen H. Missen meer opdragen volgens de Oude Ritus. Ook komen er andere beperkingen, onder meer ten aanzien van de sacramenten.

Volgens de eerste berichten eist Cupich van zijn priesters die lid zijn van de beweging dat zij een zes-punten-document ondertekenen. Eén van de punten waarvoor alle priesters persoonlijk moeten tekenen, is de erkenning van de Nieuwe Ritus als de enige echte uitdrukking van de Romeinse Misritus. De toestemming om de Mis in de Oude Ritus te vieren blijft beperkt mogelijk. Toestemming kan voor twee jaar worden verleend door de bisschop, maar deze toestemming kan de bisschop ook op elk moment weer intrekken.

Strafoplegging

De leden van de priesterbeweging lieten weten het document niet te kunnen ondertekenen omdat het tegen hun geloof ingaat. Zij voelen de maatregel als een strafoplegging door kardinaal Cupich.

Het ‘Christ King and High Priests Institute‘ weigerde commentaar te geven op vragen van de zijde van de pers, daarbij verwijzend naar het lopende proces.