Bisschop Juliasse over verwoestingen in Mozambique, veroorzaakt door jihadisten

Leestijd: 3 minuten
Maandag 4 maart 2024 ~ 10:39 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ACN ~ Beeld:

 -Maputo- In een gesprek met de Pauselijke hulporganisatie ‘Kerk in Nood’ (ACN) beschrijft bisschop António Juliasse van het bisdom Pemba (noord-Mozambique), de angstaanjagende situatie in de regio. De crisis wordt veroorzaakt door opstandelingen onder leiding van Islamitische Staat en meldt dat terroristen minstens twaalf parochies hebben aangevallen, waardoor een massale vlucht van de bevolking naar grote steden is veroorzaakt.

“Ongeveer een tiental dorpen, waarvan sommige met een grote bevolking, zijn aangevallen en huizen en gebouwen zijn verwoest en geplunderd. Zij hebben ook alle christelijke symbolen en kapellen vernietigd. Het trieste dieptepunt tot nu toe was de aanval op Mazeze, het administratieve centrum van het district Chiúre, waar talloze openbare en sociale infrastructuur van de staat zijn verwoest. Onze missie, die zoveel steun verleende in de regio, is ook vernietigd”, legt de bisschop uit.

Steden in de as gelegd

“Voorlopig is de grootste zorg het vinden van onderdak en steun voor de ontheemden. Zij ontvluchten steden die in de as liggen en degenen die denken dat hun steden de volgende zouden kunnen zijn, zijn ook gevlucht. Zij zoeken een veilig heenkomen en ik weet niet waar zij die zullen vinden. Misschien moeten velen genoegen nemen met de minst onzekere plek,” aldus de bisschop.

Maar de bisschop vreest dat het ergste nog moet komen: De mensen die op de vlucht zijn dragen nauwelijks iets bij zich: een bundel op hun hoofd of beladen op de fiets. Dat is alles wat zij nog hebben. Honger, dorst en ziekte liggen op de loer”, waarschuwt de bisschop, die het treurige voorbeeld geeft van Tina, het nichtje van een bisdom-medewerker. “Zij is ook weggelopen en het enige dat zij bij zich had was haar pasgeboren baby. Beïnvloed door de hitte en het stof dronk Tina wat water dat zij onderweg vond, maar zij kreeg diarree, begon te braken en stierf. De baby is achtergelaten zonder zijn moeder.”

Antichristelijke vervolging

Christenen vormen een minderheid in het overwegend islamitische noorden van Mozambique, maar de twee gemeenschappen kunnen historisch gezien goed met elkaar overweg. In 2017 brak echter een opstand uit die zich eerst vooral richtte tegen burgerlijke en overheidsinstellingen en ook antichristelijke vervolging heeft ontketend met als gevolg gerichte moordpartijen op christenen en de moord op een Italiaanse non. De meest recente beschikbare cijfers, die duidelijk verouderd zijn, spreken van meer dan een miljoen ontheemden en vijfduizend doden.

Het doel van de terroristen is niet helemaal duidelijk, wel is duidelijk dat hun methoden brutaler worden en hun actieradius groter. “Het grootste risico dat de vluchtelingen lopen is om vergeten te worden in de media wereldwijd, verborgen door de andere oorlogen in de wereld. “Wij mogen niet werkeloos toekijken,” aldus een verdrietige bisschop.

Steun van de Paus en hulp van ‘Kerk in Nood’

De kerk heeft actief geprobeerd te bemiddelen bij het vinden van oplossingen voor het conflict. Bisschop Juliasse heeft alle missionarissen gevraagd de bevolking te begeleiden die op de vlucht zijn, op zoek naar veiligheid en voedsel.

De bisschop is ook Paus Franciscus zeer dankbaar, die sprak over de gewelddadigheden tijdens het Angelusgebed van afgelopen zondag:  “Zijn woorden hebben een genezend effect op ons gehad en hebben onmiddellijke verlichting en troost gebracht. Wij delen in zijn oproep om te bidden voor het einde van alle oorlogen in de ganse wereld.”

Kerk in Nood financiert verschillende projecten in het noorden van Mozambique, waaronder pastorale, psychologische en sociale steun voor bevolkingsgroepen die getroffen zijn door terrorisme, maar ook hulp in de vorm van bouwmaterialen voor de bouw van huizen en gemeenschapscentra en de aankoop van voertuigen voor missie-medewerkers die de gemeenschap dienen.

De republiek Mozambique ligt in het zuidoosten van Afrika. Het grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Swaziland. Mozambique is bijna 20 keer zo groot als Nederland en 26 keer zo groot als België.

De naam Mozambique is afgeleid van een rijke Arabische handelaar genaamd Moessa (Mozes) bin Bique, hij was de leider van Mozambique, voordat de Portugezen arriveerden in 1544.