Dit zijn de 13 nieuwe Kardinalen

Leestijd: 6 minuten -Vaticaanstad-(KNA) Het Kardinaalscollege wordt veelkleuriger, in alle opzichten: Het moet nog duidelijker de wereldkerk weerspiegelen. 13 mannen, wier creatie tot Kardinaal afgelopen zondag door de Paus verrassend werd aangekondigd sloeg in als een bom. MariaBode stelt de kandidaten voor.

Van de genomineerden zijn 10 jonger dan 80 jaar en mogen dus meedoen aan een Conclaaf. De verheffing tot Kardinaal zal plaats hebben op 5 oktober in het Vaticaan. Op dezelfde dag zal ook de opening zijn van de Bisschoppensynode voor de Amazone. Op dit moment telt het Kardinaalscollege 215 leden, waarvan 118 gerechtigd zijn deel te nemen aan een Conclaaf. Met de nieuwelingen stijgt dat aantal naar 128. In oktober zullen 4 Kardinalen de leeftijd bereiken dat ook zij niet meer aan een Conclaaf mogen meedoen. Dit zijn de nieuwelingen:

Fridolin Ambongo Besungu

Fridolin Ambongo Besungu (59) is sinds november Aartsbisschop van Kinshasa. De Congolees geldt als geëngageerd herder en is communicatief met veel gevoel voor de mensenrechten. Als vice-voorzitter van de Congolese Bisschoppenconferentie was Ambongo een van de ‘vaders’ van het zogenaamde Oudejaarsverdrag van 2016, welke een vreedzame machtswisseling in het land moest inluiden. In het zelfde jaar was hij getuige voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag inzake de activiteiten van  lokale Warlords. Hij schuwt niet de zaken bij de naam te noemen – zo moet de Kerk jonge mensen eigentijdser aanspreken, bijvoorbeeld via sociale media.

Miguel Ayuso Guixot

Miguel Ayuso Guixot (67) kreeg van de Paus eind mei de leiding over de Raad voor de interreligieuze dialoog, aldaar bekleedde hij sinds 2012 de functie van secretaris. Hij komt uit het Spaanse  Sevilla en is lid van de Orde der Comboni-Missionarissen. Na zijn Priesterwijding specialiseerde zich Ayuso in Arabische talen en Islamwetenschappen en gaf een aantal jaren les in deze vakken in Khartum en Caïro. De dialoog tussen het Vaticaan en de Soenitische Islam kwam in 2017 weer op gang. Bevestiging van de nieuwe samenwerking is een in februari in Abu Dhabi ondertekend gemeenschappelijk document. Dat Ayuso de Kardinaalstitel krijgt zoals zijn in juli 2018 overleden voorganger Jean-Louis Tauran, onderstreept de betekenis, die de Paus de dialoog toekent.

Jose Tolentino Calaca de Mendonca

Jose Tolentino Calaca de Mendonca (53) is een man van het Woord: Geboren op het Portugese eiland Madeira, specialiseerde hij zich als Priester in Bijbelwetenschappen en Bijbelse Theologie, en is een begenadigd dichter. De lange lijst van zijn publicaties bestaat uit evenveel poëtische als vaktheologische werken. Docent, leider van de culturele kamer van de Portugese Bisschoppen, tijdschriftenuitgever en sinds 2011 adviseur van de Pauselijke Culturele Raad staan op zijn CV. Sinds 2012 is hij vice-rector van de Katholieke Universiteit van Portugal, tot Franciscus in 2018 hem tot Archivaris en  Bibliothecaris van de Heilige Romeinse Kerk benoemd. Sindsdien is hij ‘heer en meester’ over de immense en imposante Vaticaanse Bibliotheek.

Michael Czerny

Michael Czerny (73), geboren in 1946 in het voormalige Tschechoslowakije, is Jezuïet en sinds 2017 vice-secretaris van het “Dicasterium voor de holistische ontwikkeling van de mens”. Bekendheid verwierf hij als migratie-expert van het Vaticaan. Hij riep herhaaldelijk op tot een meer open migratiepolitiek van de EU alsook meer en harder optreden tegen mensenhandel en uitbuiting wereldwijd. In mei benoemde de Paus hem tot een van zijn speciale secretarissen voor de Amazone-Synode, die in oktober in het Vaticaan gehouden zal worden.

Juan Garcia Rodriguez

Juan Garcia Rodriguez (71) is Aartsbisschop van Havanna op Cuba. “U zult begrijpen, dat ik erg schrok”,zei hij bij zijn aantreden in 2016 gelet op de verantwoording, die hij voortaan moest dragen. Hij trad ook in grote voetstappen: Zijn voorganger, Kardinaal Jaime Ortega, was in Havanna bijna 35 jaar lang Aartsbisschop geweest en was een belangrijk man in het proces van politieke veranderingen op Cuba en gesprekspartner voor de regering en oppositie. De nieuwe Aartsbisschop probeert deze koers voort te zetten en meer ‘speelruimte’voor de Kerk in het communistische systeem te krijgen.

Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo

Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo (69) leidt sinds 2010 het Indonesische Aartsbisdom Jakarta met 510.000 Katholieken op een bevolking van 20 miljoen, daarnaast is hij voorzitter van de nationale Bisschoppenconferentie. De Kerk op de eilandenstaat bevindt zich in een unieke positie: Met 227 miljoen Moslims onder 262 miljoen Indonesiërs kent het land de grootste Moslimgemeenschap wereldwijd. Katholieken vormen volgens de statistieken van het Vaticaan 3,1 procent van de totale bevolking. Franciscus riep hen onlangs op, als “zuurdesem” in de samenleving te werken. Hardjoatmodjo is Bijbel-wetenschapper en lid van de Congregatie voor de Missie in het Vaticaan.

Jean-Claude Hollerich

Jean-Claude Hollerich (61) geboren 9 augustus 1958 in het Luxemburgse Differdange. Sinds 2011 is hij Aartsbisschop in het traditioneel Katholieke Luxemburg. Al kort na zijn aantreden trad de Jezuïet als crisismanager op, als de in 2013 gekozen regering van de liberale minister-president Xavier Bettel aandringt op de sterker scheiding van Staat en Kerk. In 2018 nam Hollerich het ambt als voorzitter van de EU-Bisschoppenconferentie COMECE over. In deze functie had hij een belangrijke stem tussen de verschillende groepen en visies voor een Europese oplossing van het vluchtelingenvraagstuk.

Cristobal Lopez Romero (67), Spaanse Pater Salesiaan en afgestudeerd journalist. Na zijn eerste Priesterjaren in Barcelona vertrok hij naar Paraguays hoofdstad Asuncion om er onder de jeugd te werken, daarna werkzaam in Paraguay, Bolivia en Spanje, van 2003 tot 2011 ook in Marokko. Ervaring genoeg en dus benoemde Paus Franciscus hem eind 2017 tot Aartsbisschop van Rabat. De Diocese van de Marokkaanse hoofdstad telt volgens het Vaticaan 20.000 Katholieken op een bevolking van 29,5 miljoen inwoners. In maart was Lopez gastheer voor Franciscus tijdens diens Marokko-bezoek.

Alvaro Ramazzini (72), Bisschop van Huehuetenango in Guatemala, is een fervent vechter voor de mensenrechten in zijn land en schrikt niet terug voor moorddreigingen aan zijn adres. Hij keert zich tegen drugscriminaliteit en geweld, uitbuiting en milieuvernietiging door mijnbouw-projecten en hij zet zich in voor de rechten van de landarbeiders en migranten. In 2005 kreeg hij voor zijn inzet de Oostenrijkse Konrad-Lorenz-Prijs, in 2011 volgde de Amerikaanse vredesprijs “Pacem in Terris Peace and Freedom Award”. Tenslotte speelde hij zich reeds jaren geleden in de kijker met zijn waarschuwingen tegen de klimaatverandering. Met zijn verheffing tot Kardinaal zal zijn stem nog meer gewicht krijgen.

Matteo Maria Zuppi

Matteo Maria Zuppi (63), Aartsbisschop van Bologna, schijnt als Kardinaal een bijzondere band met de stad Rome te hebben; hij leeft er al van kinds af aan. Geboren op 11 oktober 1955, was Kapelaan in de Kerk Santa Maria in Trastevere en was daar 29 jaar lang Pastoor. De Basiliek is tevens de zetel van de Gemeenschap Sant’Egidio, die zich voor humanitaire belangen en randgroepen in zet. Zuppi was van 2000 tot 2012 hun geestelijk assistent, en dat profiel van Sant’ Egidio nam hij mee naar Bologna, waar hij, na drie jaar als hulpbisschop in Rome, in 2015 de leiding van het Aartsbisdom over nam. Sindsdien was Zuppi steeds weer in de media wegens zijn inzet voor een humanere migratiepolitiek en voor de Roma.

Eugenio Dal Corso

 

Eugenio Dal Corso (80), Italiaans emeritus Bisschop van Benguela in Angola, is lid van de Orde van de Armen Dienaren van de Goddelijke Voorzienigheid. Sinds de 80er-jaren is hij in verschillende functies voor de Katholieke Kerk in Angola actief. In 2005 raakte hij betrokken bij een ernstige crisis in het Bisdom Cabinda: Tijdens een revolte raakte hij, als  Apostolisch Administrator van de Diocese, zwaar gewond. Achtergrond van de daad waren de aanhoudende gevechten van separatisten voor de onafhankelijkheid van de aardolierijke provincie. Net als de Kardinalen Fitzgerald en Tamkevicius zal Dal Corso wegens het overschrijden van de leeftijdsgrens van 80 jaar niet aan een Conclaaf deelnemen.

 

Michael Louis Fitzgerald (82) behoort tot de belangrijkste contactpersonen van het Vaticaan tot de islamitische wereld. De geboren Brit trad op jonge leeftijd in bij de ‘witte Paters, deed een deel van zijn studie theologie in Tunesië en leerde daar het Arabisch. Al op 35-jarige leeftijd werd hij adviseur voor de Congregatie voor de interreligieuze dialoog in het Vaticaan. In een ongewoon personeelsbesluit benoemde Paus Benedictus XVI hem begin 2006 tot ambassadeur in Caïro en tot afgezant bij de Arabische Liga. In de herfst van dat jaar hield de Paus zijn “Regensburger Rede”, die de verhoudingen met de Moslims op scherp zette; Fitzgerald moest daarop de plooien glad strijken. In 2012 ging hij met pensioen. Een eerdere verheffing tot Kardinaal liep hij mis, omdat hij in 2003 aan een herdenking voor de Jezuiet Jacques Dupuis (1923-2004) deel nam, die kort daarvoor door de Prefect van de Congregatie voor het Geloof Joseph Ratzinger gekapitteld was. Franciscus haalt dat nu in.

Sigitas Tamkevicius

Sigitas Tamkevicius (80) geldt als een Symboolfiguur voor de Litouwse Kerk en het verzet tegen het Sovjetregime. Als Jezuïet werd hij door het regime vervolgd, meerdere jaren bracht Tamkevicius door in Gulags “wegens anti-sovjetische agitatie”. Hij was oprichter en chefredacteur van de “Kroniek der Katholieke Kerk in Litouwen”, een tijdschrift, dat tussen 1972 en 1989 de vervolging van de Kerk door de Sovjetmacht documenteerde. In 1996 nam hij de leiding van de Aartsdiocese Kauna op zich. Voor twee periodes was hij voorzitter in de Litouwse Bisschoppenconferentie. Bij zijn pensionering in 2015 eerde de Secretaris-Generaal van de Bisschoppenconferentie Tamkevicius als “Legende van het Kerkelijke verzet”. In die hoedanigheid speelde hij nog een keer een rol tijdens het Pausbezoek in 2018: Franciscus liet zich bij zijn bezoek aan de voormalige KGB-Foltergevangenis door Tamkevicius begeleiden.

Foto: PIxabay