Aartsbisschop: Antivaxpriesters 3 maanden de kerk uit

Leestijd: 2 minuten

De roeping van priesters is niet om gelovigen te besmetten

Donderdag 03 februari 2022 12:44 – Bron: ADN – Beeld: wiki-commons
  -Nicosia- De Grieks-Orthodoxe aartsbisschop Chrysostomos II (80) heeft na maanden van felle discussies met een splintergroep in zijn kerk, een Salomonsoordeel moeten vellen. Een kleine maar uiterst fanatiek groepje ‘antivax-priesters’ kreeg van Chrysostomos de opdracht zich te laten vaccineren, zo niet, dan dreigt hij de salarissen in te trekken van deze priesters. Nu heeft hij beslist hen drie maanden verplicht met vakantie te sturen, waarna desnoods nog eens drie maanden volgen. Wat er, bij weigering dan volgt, weten alleen de aartsbisschop en onze Lieve Heer.

Volgens het bisdom betreft het 12, van de in totaal 123 priesters, die een coronavaccin weigeren op Cyprus. “De roeping van priesters is niet om gelovigen te besmetten”, liet Chrysostomos op de landelijke TV weten.

Maar de kleine priestergroep heeft ook een even fanatieke aanhang, die zijn inmiddels met een onlinepetitie gestart tegen Chrysostomos, die zij beschuldigen van dictatoriaal gedrag. Of enkele honderden handtekeningen de aartsbisschop laten ‘wankelen’ in zijn mening, is hoogst twijfelachtig. Hij is de vaccinheisa binnen zijn kerk inmiddels meer dan zat.

Nieuwe orde

Het slepende conflict begon met de bisschop van Morphou, Neophytos (59). Die riep zijn gelovigen altijd openlijk op om alle overheidsmaatregelen tegen het coronavirus te negeren. Toen hij daarvoor werd beboet, weigerde hij te betalen. Over de vaccinatie zei Neophytos: “Ik ga geen gemuteerd product van de nieuwe orde der dingen worden, zoals de tomaten die wij het hele jaar door eten. Die zijn ziek en smakeloos.” De actie van de bisschop was een schot in eigen voet. Hij moest kort daarop één week in isolatie na een coronabesmetting, maar ook na zijn herstel bleef hij tegen vaccins pleiten, ook in preken.

‘Het merkteken van de antichrist’.

Op Cyprus is het probleem kleiner dan bij de Griekse moederkerk in Athene. Die bleef lange tijd ook tijdens de lockdowns vasthouden aan grote misvieringen en liet alle gelovigen één lepeltje delen tijdens de H. Communie. Kritiek daarop werd weggezet als ‘godslastering’.

De conservatieve regering van premier Mitsotakis verplichtte eind 2021 ook kerkgangers om een vaccinatie of testbewijs te tonen bij het betreden van een kerk. Een kleine groep dwarsliggers blijft zich verzetten. De abt van een klooster in Noord-Griekenland, Maximos (88), stelde onlangs nog dat hij een prik beschouwt als ‘het merkteken van de antichrist’.