Bestuur KN wil een derde personeel ontslaan

Leestijd: 3 minuten Hoofdredacteur Anton de Wit deelde gisteren mee, namens het bestuur van Katholiek Nieuwsblad, dat een derde van het personeel ontslag zal worden aangezegd wegens een saneringsoperatie om de krant te redden en zo het hoofd te bieden aan al jarenlang slepende financiële moeilijkheden.

De laatste jaren zijn al tal van mensen, waaronder oud-hoofdredacteur Henk Rijkers, ontslagen. Nu komt er een nieuwe ontslagronde, hetaantal medewerkers in vaste dienst zal krimpen van 14 naar 9 medewerkers. Onder de ontslagen vallen ook twee leden van de redactie. De ontslagaanvragen nog moeten worden goedgekeurd door het UWV.

Oud-hoofdredacteur Mariska Orbán-de Haas en oud-gediende Jan Peeters op ontslaglijst

Wederom is de hoop gevestigd dat met deze sanering de financiële positie kan worden versterkt. Voor alle betrokkenen is deze zoveelste reorganisatie uitermate pijnlijk maar wederom  onvermijdelijk. Jaren geleden werden onder toenmalig directeur Jeroen Goosen bezuinigingen in en doorgevoerd, maar met onvoldoende resultaat. Een van de bezuinigingen was het verlaten van het kantoor aan de Heinsstraat naar een kleiner onderkomen in het Bossche Bisdomshuis, hetgeen de journalistieke onafhankelijkheid volgens velen niet ten goede kwam.

Een komen en gaan van hoodredacteuren/directeuren, het vertrek van vrijwilligers en grote commotie in de landelijke media na een optreden van oud-hoofdredacteur Mariska Orban bij Pauw en Witteman zorgden voor doorlopende twisten. Het uitblijven van nieuwe lezers en adverteerders en het afnemen van de hoofdzakelijk bejaarde lezers, door overlijden, bracht de krant steeds dichter aan de afgrond.

Met een kleine bezetting hoopt men nu tot een structurele kostenverlaging te komen.

Het Katholiek Nieuwsblad werd in 1983 voor het eerst uitgegeven onder redactie van Henk Gallée en verscheen 3 x per week, in de loop der jaren ging dat terug naar 1 x per week.. De huidige hoofdredacteur is Anton de Wit. De krant verschijnt op vrijdag. In 1993 ging het Katholiek Nieuwsblad over op het berlinerformaat. De krant had in 2002 een oplage van ongeveer 10.000 exemplaren en in 2015 ongeveer 11.000. Begin 2019 ontvingen 5.000 abonnees de krant.

In oktober 2010 kwam het Katholiek Nieuwsblad in het nieuws door een open brief van toenmalig hoofdredactrice Mariska Orbán-de Haas aan VVD-politica Jeanine Hennis-Plasschaert. Hierin werd Hennis op amicale toon (‘Lieve Jeanine’) aangesproken op haar privé-ervaringen op het gebied van miskramen en misgelopen moederschap, waarover ze op het internet geschreven had. Dit waren ervaringen die zij naar de mening van de journaliste zou kunnen benutten om andermans ongeboren leven te beschermen.Daarover werd Orbán in enkele tv-programma’s en kranten scherp bekritiseerd.

In november 2012 kwam het hoofdredacteurschap van Orbán in het gedrang, na een column van Luuk Koelman in de vorm van een gefingeerde brief van Orbán aan de moeder van Tim Ribberink, een jongeman die zelfmoord had gepleegd. De column leverde doodsbedreigingen aan haar adres op waardoor zij met haar echtgenoot en kinderen moest onderduiken. Na de affaire werd een groot deel van haar taken bij het KN overgenomen door Henk Rijkers en trad zij niet meer in het openbaar op. Op 1 september 2013 nam Rijkers het hoofdredacteurschap over. Op 17 januari 2017 werd bekend gemaakt dat Rijkers onder druk opstapte als gevolg van verdeeldheid met het bestuur over de gewenste koers. Rijkers had kritiek op de in zijn ogen onjuiste opvattingen van de Paus zoals die tot uiting komen in diens apostolische exhortatie Amoris Laetitia.

Op 19 januari 2018 hebben directeur Patricia Kager en hoofdredacteur Anton de Wit hun functie bij het Katholiek Nieuwsblad moeten neerleggen. Volgens de krant gebeurde dit “op verzoek van het bestuur”. Nadat het bestuur en De Wit de onenigheid hadden bijgelegd keerde De Wit in mei 2018 terug als hoofdredacteur. Later blijkt dat er sprake was van overspel tussen de twee leidinggevenden. 

 

Bron: KN/ADN Foto kop: 10 maart 1983 In Amersfoort vond de presentatie plaats van het eerste nummer van het ‘Katholiek Nieuwsblad’. Ruim 100.000 Nederlanders krijgen de krant in de bus. Het blad is een uitgave van de Arnulfusstichting.