Eerste Kamer stemt voor abortuswet

Leestijd: < 1 minuut

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: ,,verkeerd, paternalistisch en niet van deze tijd.’’

Woensdag 22 juni 2022 -06:45 – Bron: Redactie kerk/ADN – Beeld:
  -‘s Gravenhage- De Eerste Kamer heeft dinsdag de verplichte vijf dagen bedenktijd bij abortus afgeschaft. De invoering van de nieuwe wet kan in principe al per 1 juli a.s.

In januari stemde de Tweede Kamer al in met het initiatiefwetsvoorstel van VVD, D66, PvdA, en GroenLinks. In de Eerste Kamer stemden dinsdag alleen de fracties van de PVV, Forum voor Democratie, SGP, ChristenUnie en de OSF tegen, plus een deel van de CDA-fractie. Daarmee was een ruime meerderheid voor de wet.

De verplichte bedenktijd noemde initiatiefnemer van de wetsverandering D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: “verkeerd, paternalistisch en niet van deze tijd.”

Op 1 november 1984 trad in Nederland de abortuswet in werking. Het had niet veel gescheeld of het wetsontwerp dat Job de Ruiter (CDA) en Leendert Ginjaar (VVD) had het niet gehaald. Op 18 december 1980 werd het wetsontwerp maar net goedgekeurd (76 tegen 74) in de Tweede Kamer.

Ook in de Eerste Kamer werd de abortuswet enkele maanden later slechts met een nipte meerderheid (38 tegen 37) aangenomen.

Nederland was zeker niet het eerste dat land waar abortus onder bepaalde omstandigheden kon worden uitgevoerd. Rusland was in 1920 het eerste land waar men zonder risico op vervolging een abortus kon laten uitvoeren. Dictator Jozef Stalin draaide dit in 1936 echter weer terug. In IJsland is abortus sinds 1935 onder bepaalde voorwaarden toegestaan en in Zweden vanaf 1938.