Kardinaal Brandmüller: “Stop met de strijd om de liturgie”

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 11 december 2021 07:15 – Bron: ADN/VN- Beeld: PB/EMB
  -Bonn- Met het oog op het geschil over de liturgie in de Rooms-Katholieke Kerk heeft de Duitse Kardinaal Walter Brandmüller opgeroepen tot meer respect en tolerantie tussen ‘traditionalisten’ en ‘modernisten’.

“Elke polemiek – van een serieus gesprek over dit onderwerp is al helemaal geen sprake – is in tegenspraak met de wil van de Heer, die bij de instelling van de Eucharistie zo nadrukkelijk sprak van de eenheid met Hem en met elkaar”, zegt Brandmüller in de Duitse media. “Het is de hoogste tijd, in deze historische tijd, waarin ongeloof, haat jegens God en oppervlakkig materialisme de Kerk bijna binnenstormt, in plaats van ruzie te maken over de liturgie, liever de eeuwige waarheid van het geloof, het Evangelie, met verenigde krachten te verkondigen en goed te leven en een voorbeeld te zijn.” “zegt de voormalige voorzitter van het Pauselijk Comité voor Geschiedkunde.

Het interne Kerkconflict over de liturgie verzwakt de Kerk tegen deze aanvallen van buitenaf. “De ‘vijand’ – een steeds militantere-atheïstische samenleving – brandt de muren af, en onenigheid in de stad opent ook de poorten voor hem!”, schrijft Brandmüller, verwijzend naar een oud Kerklied. “Het is niet verwonderlijk dat er al geruime tijd sprake is van frontvorming binnen de Kerk”, aldus de Kardinaal. “Met de liturgie staat het geloof zelf op het spel.”

Mis van alle tijden heeft nooit bestaan

Brandmüller herinnert er aan dat door de eeuwen heen verschillende geografische en culturele gebieden hun eigen riten hebben ontwikkeld, die verschillen in hun liturgische vorm, maar in wezen identiek zijn. “Het Romeins Missaal is niet uit de hemel gevallen zoals de Koran”, zegt de Kardinaal. Het is daarom verboden “in naam van een ‘Mis van alle tijden’ – die nooit heeft bestaan ​​- elke liturgische ontwikkeling te demoniseren.”

Tegelijkertijd zijn vorm en woord van de liturgie het resultaat van “vitale processen in het organisme van de Kerk”, aldus Brandmüller. Daarbij is niet de vorm waarin de liturgie wordt gevierd bepalend, maar met welke nauwkeurigheid, zorg, toewijding en waardigheid. De Kardinaal herinnert de ‘kemphanen’ er ook aan dat “zij allemaal zonen en dochters zijn van de ene Heilige Katholieke en Apostolische Kerk”.