Kardinaal: “Kerst is exportschlager van het Christendom”.

Leestijd: 2 minuten -Berlijn- (KNA) De Keulse Kardinaal Rainer Maria Woelki beschouwt het Kerstfeest als een van de belangrijkste “Exportschlagers van het Christendom”. Tegenover de grootste krant van Duitsland ‘Bild’-Zeitung zei hij maandag: “Dit feest verbindt mensen over de ganse wereld, mensen van allerlei culturen en regio’s”.

“Het Kerstfeest staat voor die ene vraag, die nooit oubollig of langdradig wordt, de vraag naar onze oorsprong. Waar kom ik vandaan, wat zal er van mij worden. Welke toekomst heb ik.” Daarom wordt Kerstmis in Singapore, in Tokio, New York, Keulen en waar dan ook ter wereld gevierd en raakt het de harten van de mensen.

Hij breekt de ketting van de natuurlijke voortplanting

“Kerstmis is een historische gebeurtenis, waar God in-en-tot de wereld spreekt en laat zien: Ik laat de mensen niet aan hun lot over”, voegt de Keulse Aartsbisschop er aan toe. Op de vraag, of hij de biologische invalshoek van het Kerstverhaal overtuigend vindt, zei Woelki: “Als Christen geloof ik, dat God de wil en de mogelijkheid heeft, in de geschiedenis in te grijpen. Hij breekt de ketting van de natuurlijke voortplanting en creëert dat kind van Bethlehem, die mens, door wie hij zelf spreekt en zich openbaart. Als ik in God geloof, valt het mij niet zwaar, hem dit toe te vertrouwen.”

Ook als het Kerstgebeuren iets unieks is, werkt God verder door in de geschiedenis “door mensen, die wij ontmoeten, door ongelooflijke reddingen in noodsituaties of momenten, waarin wij voelen, dat er iets gebeurt, dat niet uit ons zelf komt. Hij is er aanwezig.” Dat helaas nog steeds vele gelovigen, in deze tijd, de Kerk de rug toekeren, ziet Woelki als een grote uitdaging. “Wij Christenen moeten begrijpen, dat het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend is om Christen te zijn. Het traditionele Christendom, welke wij met de moedermelk meekregen en een leven lang accepteerden,  heeft geen draagkracht meer.”

Wellicht is het, om de waarheid onder ogen te zien, ook nooit zo vanzelfsprekend geweest. “Het Christendom wordt niet automatisch geaccepteerd, zoals een-plus-een is twee, maar moet aan de mensen uitgelegd en onderbouwd worden. Deze taak moeten wij op ons nemen.”

Foto: Wiki/EMB