Kerk in Nood hielp in 2023 zestien katholieke radiostations te lanceren of te verbeteren

Leestijd: 3 minuten
Vrijdag 16 februari 2024 ~ 13:45 uur ~ Bron: Redactie Kerk/ACN ~ Beeld: Joseph Kebbie

-Frankfurt am Main- In 2023 investeerde Kerk in Nood 340.000 euro in katholieke radioprojecten. Deze stations bieden een essentiële informatiedienst, helpen het Woord God’s te verspreiden en vormen in veel gevallen het enige contact tussen geïsoleerde gemeenschappen op de vijf continenten. Lees verder onder de reclame>

Een voorbeeld van het werk van ACN is “Rádio Sem Fronteiras”, in de provincie Cabo Delgado, in het noorden van Mozambique. Deze regio, een van de armste van het land, is de afgelopen jaren zwaar getroffen door jihadistische groeperingen die terreur onder de bevolking hebben verspreid. Helaas zijn berichten over verbrande dorpen en onthoofdingen gemeengoed geworden in het gebied. Deze aanvallen hebben een ongekende humanitaire noodsituatie veroorzaakt, waarbij meer dan 700.000 mensen in geïmproviseerde vluchtelingenkampen leven.

Hoop geven in het noorden van Mozambique

In deze situatie is in leven blijven een uitdaging en evangeliseren wordt een nog grotere uitdaging. Het bisdom Pemba, de hoofdstad van deze regio, heeft dankzij de steun van Kerk in Nood een evangelisatieproject gelanceerd: “Evangelisatie in tijden van crisis.” Dit is een initiatief dat erop gericht is de missie van de kerk voort te zetten via het communicatiemiddel dat op dit moment het beste werkt, namelijk de radio. Eén van de katholieke zenders in de regio “Rádio São Francisco” werd volledig verwoest door terroristen, dus nu is “Rádio Sem Fronteiras” van cruciaal belang geworden en breidt het zijn uitzendgebied uit met de steun van Kerk in Nood.

Waar een golf van geweld ontstond, winnen nu de radiogolven die vrede en hoop zaaien, in tijden van oorlog en nood, aan kracht

Pater Latifo Fonseca, directeur van “Rádio Sem Fronteiras”, heeft zijn dank uitgesproken aan de weldoeners van Kerk in Nood: “Ontvang mijn speciale zegen voor ieder van jullie, want jullie zijn elke dag facilitators van de missie van Jezus op plaatsen waar veel lijden is.”  Waar een golf van geweld ontstond, winnen nu de radiogolven die vrede en hoop zaaien, in tijden van oorlog en nood, aan kracht.

Wederopbouw van de gemeenschap in Bulgarije

De kerk van Bulgarije is een martelaarskerk. Tussen 1946 en 1990, tijdens het communistische dictatoriale regime, werden alle priesters gevangengezet, eigendommen geconfisqueerd, buitenlandse priesters verdreven en seminaries gesloten. De huidige Grieks-katholieke bisschop van Sofia en voorzitter van de Bulgaarse katholieke bisschoppenconferentie, bisschop Christo Proykov, legt uit: “Ik werd in 1971 tot priester gewijd. Ik was de eerste en enige priester na 19 jaar. Het duurde nog vijf jaar voordat de volgende werd gewijd.”

Beetje bij beetje heeft de Katholieke kerk haar aanwezigheid ‘heroverd’. Tegenwoordig zijn er 60 priesters, 100 religieuze mannen en vrouwen en verschillende seculiere bewegingen actief in het land. Sommige gebouwen zijn gerestaureerd en met de hulp van Kerk in Nood is men erin geslaagd deze weer op te bouwen, naast de bouw van nieuwe kerken. Maar het is nog belangrijker om de christelijke gemeenschap in geloof te vormen en te versterken. Vandaar het belang van het radiostation dat nog maar twee jaar geleden in Sofia werd ingehuldigd, Radio Ave María.

Droom

Een droom die uitkomt Bulgarije is een land met een christelijke meerderheid, met 85% orthodoxen en slechts 1% katholieken verspreid over het hele land. Daarnaast is er een moslimbevolking van 10% met Turkse wortels. Om deze reden benadrukt bisschop Proykov: “Ave María is niet alleen voor katholieken, er zijn veel mensen die zoekende zijn, er is honger naar spirituele en religieuze vorming, maar ook naar culturele vorming met muziek en geschiedenisprogramma’s. Het is een project van allen en voor allen. Radio Ave María was een grote droom, nu is het werkelijkheid. Een realiteit die het de katholieke kerk mogelijk maakt om niet alleen in gebouwen te werken, maar ook daarbuiten, via de radio.”