Paus vraagt ​​vergeving voor zonden tijdens kerstening Mexico

Woensdag 29 september 2021 01:43 – Bron: Redactie kerk/KNA/VN- Beeld: Publiek domein
  -Vaticaanstad-Op de 200e Onafhankelijkheidsdag van Mexico vroeg Paus Franciscus opnieuw om vergeving voor persoonlijke en sociale zonden in verband met de evangelisatie van het land.

In een maandag gehouden persconferentie van President Andres Manuel Lopez Obrador las de voorzitter van de Mexicaanse Bisschoppenconferentie, Aartsbisschop Rogelio Cabrera Lopez, een brief van de Paus voor. Om de wortels te versterken, is het noodzakelijk om na te denken over het verleden. Een terugblik omvat ook het herkennen van je eigen fouten, die erg pijnlijk waren, staat in de brief.

Rooms-Katholieke kerk

President Lopez Obrador had in het verleden opgeroepen tot een publieke verontschuldiging van de Rooms-Katholieke kerk voor misdrijven die verband hielden met kolonisatie en evangelisatie, en had daartoe verschillende initiatieven gestart. Tegelijkertijd hadden de Mexicaanse media het onderwerp verschillende keren onder de aandacht gebracht en wezen erop dat twee Pausen zich al publiekelijk hadden verontschuldigd en dat aan de eisen eigenlijk al ruimschoots was voldaan. Zij citeerden onder meer een toespraak van Paus Johannes Paulus II (1978-2005), die tijdens zijn bezoek aan Santo Domingo op 12 oktober 1992 de volkeren van Amerika om vergeving vroeg voor het onrecht dat hun voorouders hadden geleden.

Tenochtitlan

Paus Franciscus heeft het onderwerp al ter sprake gebracht. In een toespraak tijdens zijn bezoek aan Bolivia in juli 2015 bood hij zijn verontschuldigingen aan voor de misdaden die werden begaan tegen de inheemse volkeren tijdens de verovering van Amerika. Het publiek applaudisseerde hiervoor uitzinnig. – Het herdenkingsjaar 2021 is om verschillende redenen bijzonder belangrijk voor Mexico. In 1521 viel de Azteekse hoofdstad Tenochtitlan in handen van de Spaanse veroveraars en in 1821 werd Mexico onafhankelijk.

 

Geef een reactie op dit artikel