Ramadan: rel rond Paasontbijt school Purmerend

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 08 april 2022 06:02 – Bron: ADN – Beeld: Publiek domein
  -Purmerend- Vorige week meldde de openbare basisschool de Nieuwe Wereld in Purmerend, dat zij het voornemen heeft om het paasontbijt dit jaar te vervangen door leuke en verbindende activiteiten, omdat een deel van de kinderen deelneemt aan de Islamitische vastenmaand Ramadan. Dit leverde een storm aan reacties op, met name in rechtse media. Troost: het paasontbijt gaat toch door.

Basisschool de Nieuwe Wereld was van plan het paasontbijt te schrappen, omdat “het aan zijn doel voorbij schiet, namelijk de onderlinge verbinding vergroten”. Men wilde de gezamenlijke verbondenheid bevorderen door activiteiten te organiseren waar een ieder aan mee kan doen. Maar dat is niet goed is overgekomen of door sommige media uit hun verband getrokken.

In ‘De Kwestie’, een rubriek in De Telegraaf waarin prangende kwesties uit de actualiteit worden behandeld, schreven opiniemakers Henna Maryam Ikhlaf en Sujet Shams, dat het Paasfeest op scholen, ongeacht de Ramadan, moet blijven plaatsvinden. Daarnaast vinden zij wel dat er ook meer aandacht moet worden geschonken aan het Suikerfeest.

Steeds meer Nederlanders vasten mee met Moslimcollega’s of om af te vallen

Tijdens de islamitische vastenmaand wordt tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten, gedronken of gerookt. “Voor het eerst doe ik een dag mee. Hopelijk begrijp ik hierna beter hoe het is voor collega’s die de hele maand vasten”, zegt Vanessa van de Wiel, partner bij advieskantoor PwC. “Het bewustzijn rondom feestdagen buiten de Christelijke kalender groeit maatschappelijk gezien, en dus ook bij mij en daarom doe ik juist dit jaar graag mee,” zegt van de Wiel aan omroep NOS.

Het bedrijf heeft 6000 medewerkers en organiseert de vastendag voor de vijfde keer op rij. “De interesse neemt per jaar toe”, zegt voorzitter Pauline Mbundu-Uitenwerf. “Tijdens de dag zijn er digitale check-ins, zoals tijdens de lunch. Vaak een lastig moment. Deelnemers krijgen ook een box met zoetigheden thuis gestuurd voor in de avond. Want wij werken nog steeds veelal thuis of op locatie.” Mbundu-Uitenwerf zegt dat mensen deelnemen voor verschillende redenen. “Meer dan 150 mensen. Van gelovig, niet-gelovig en juniors tot mensen op partnerniveau. Ieder heeft zijn eigen redenen, maar solidariteit springt er wel uit. De reacties in het bedrijf zijn positief, zowel van mensen die doorgaans niet vasten, als van Islamitische collega’s.”

Gezondheidsvoordeel

Abdelaziz Aouragh is een marketeer gericht op moslims, hij ziet dat niet-islamitische Nederlanders steeds vaker meedoen tijdens de vastenmaand. “Hetzij voor een dag of juist voor een langere periode.  Dit begon in de corporate wereld, maar raakt steeds meer wijdverspreid.” Hij denkt dat dit ook te danken is aan de populariteit van intermittent fasting. “De overtuiging dat dit een bepaald gezondheidsvoordeel heeft, maakt dat de brug om de Ramadan te ervaren, kleiner wordt. Dan leg ik uit: de Ramadan is meer dan vasten, het gaat over je karakter verbeteren en dankbaar zijn.”

Aouragh ziet dat werkgevers hun medewerkers zelfs stimuleren om deel te nemen aan de vastenmaand. “Het is denk ik ook beter als het uit medewerkers zelf komt. Wel merk je dat bedrijven sensitiever zijn voor dit soort dingen en er aandacht aan besteden.” Zo vast een derde van de medewerkers van pokebowl-restaurant Malu in Haarlem, net als vorig jaar weer mee en doen ook niet-gelovigen bij muzieklabel TopNotch/De Stroom, mee aan de Ramadan.

De ‘verwatering’ van de Christelijke vastenperiode zet door. Waar de vastentijd vroeger 40 dagen kende, met uitzondering van de zondagen, wordt nu nog gevast op Aswoensdag en Goede Vrijdag. Nog slechts een geringe groep Katholieken vast daadwerkelijk gedurende de 40-dagentijd.