Renske Maria Leijten stopt als Tweede Kamerlid

Leestijd: 3 minuten
In Renskes vormselboekje van juni ’92 staat een geloofsbelijdenis, die haar nog steeds typeert: “Ik zal niet geloven in het recht van de sterkste, in de taal van de wapens, in de macht van de machtigen. Ik zal niet geloven in ras of rijkdom, in voorrecht, in de gevestigde orde.”
Zaterdag 1 juli 2023 – 07:01 uur – Bron: Redactie Binnenland/SP – Beeld: Bas Stoffelsen.

 -‘s Gravenhage- Renske Maria Leijten stopt als Tweede Kamerlid. Dat meldt de SP zaterdag. Zij wil ’uit de Haagse bubbel stappen’.

In een toelichting op de partijraad van de SP noemt Leijten als reden dat politiek Den Haag in haar ogen ’giftig is’, en dat het haar er ’te langzaam gaat’. Leijten (17-03-1979) is sinds 30 november 2006 namens de Socialistische Partij (SP) lid van de Tweede Kamer.

Katholiek

Renskes roots liggen in Haarlem. Haar ouders zijn maatschappelijk werkers, die wonen en werken combineren. Een paar jaar woont het gezin Leijten in een gezinshuis, waar zij pubers opvangen, die niet meer thuis kunnen wonen. Moeder Tineke: “Zij was heel erg onder de indruk van een van d’r broertjes. Dat was een jongetje uit Suriname en die had daar z’n arm verloren. Terwijl dat helemaal niet nodig was geweest, maar de gezondheidszorg was daar niet adequaat genoeg. Dat soort dingen hielden Renske enorm bezig.”

Een andere belangrijke inspiratiebron is haar Katholieke opvoeding. In Renskes vormselboekje van juni ’92 staat een geloofsbelijdenis, die haar nog steeds typeert: “Ik zal niet geloven in het recht van de sterkste, in de taal van de wapens, in de macht van de machtigen. Ik zal niet geloven in ras of rijkdom, in voorrecht, in de gevestigde orde.”

Leijten deed de propedeuse politicologie aan de UvA en studeerde vervolgens Nederlandse taal en cultuur aan de RUG.

Zij werd actief voor de SP-jongerenorganisatie ‘Rood tijdens haar studententijd in Groningen. Van 2005 tot 2007 was Leijten voorzitter van ROOD. Vanaf 2005 was zij tevens fractiemedewerker van de SP in de Tweede Kamer en lid van het dagelijks bestuur van de SP.  Bij de Tweede kamerverkiezingen 2006 werd zij als nummer negen op de kandidatenlijst verkozen in de Kamer.

Voor betrokkenheid en passie geeft parlementair journalist Kees Boonman haar een 10: “Zij is écht betrokken en kent échte mensen, op een manier zoals men dat bij weinig politici in Den Haag meer vindt.” 

In het eerste jaar in de Kamer ging Leijten over jongerenzaken. Nadat Marijnissen in 2008 als fractievoorzitter vertrok en Agnes Kant het leiderschap in het parlement overnam, nam Leijten de belangrijke portefeuille gezondheidszorg over van Kant. Tot de verkiezingen 2017 was zij de woordvoerder van de SP op zorg- en welzijngebied. Zij streed onder andere tegen de marktwerking in de zorg, een punt dat in de loop der tijd door steeds meer partijen overgenomen werd. Bij de verkiezingen van 2010 was zij de hoogstgeplaatste vrouw op de lijst van de SP en werd zij met 41.115 voorkeurstemmen herkozen. Bij de verkiezingen van 2012 en 2017 kreeg zij de tweede plek op de kandidatenlijst, achter lijsttrekker Roemer.

‘Panama papers’

Na de verkiezingen in 2017 werd zij namens de SP-fractie woordvoerder financiën, Europa en de EU. Zij was lid van de parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies die naar aanleiding van de ‘Panama Papers’ in 2017 onderzoek deed naar de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk. Samen met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bracht zij de toeslagenaffaire aan het rollen. Voor het aankaarten van deze affaire wonnen Leijten en Omtzigt de publieksprijs Politieke Prestatie van 2019 van het TV-programma 1Vandaag.

Kabinet Rutte III

In 2020 maakte zij deel uit van de parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Als reactie op het rapport van deze commissie viel in januari 2021 het kabinet Rutte III.

Bij de verkiezingen 2021 stond Leijten opnieuw op de tweede plaars op de kandidatenlijst, achter lijsttrekker Marijnissen. De bekendheid die zij vergaarde met de toeslagenaffaire leverde haar ruim 140.000 voorkeurstemmen op. Op 1 juli 2023 maakte zij bekend dat  zal stoppen als Tweede Kamerlid om zich “op een andere manier bezig te houden met onze democratie.”