Torenhoge stijging grafrechten voorbij

Leestijd: 3 minuten

-GRONINGEN-Doodgaan kost niets maar brengt soms aardig wat kosten met zich mee, althans voor de nabestaanden. De verschillen in kosten voor een graf of crematie liegen er niet om. Het duurst zijn de gemeenten Groningen en Berkelland, en een voordeeltje kunt U opdoen  in Amsterdam en Losser, dat zegt uitvaartverzekeraar en crematoriumexploitant Monuta in de jaarlijkse graf- en crematiekostenmeter. Hoe kunnen de verschillen toch zo groot zijn?

Regels en nog eens regels

Volgens doodgraver Monuta liggen de gemeentelijke grafrechten, die per verordening door de gemeenteraad worden vastgesteld, het hoogst in Groningen. Stelt U prijs op privacy en wilt U een  éénpersoonsplekje onder de groene zoden voor twintig jaar dan rekent U de lieve somma van 7.308 euro af. Heeft U Uw hele leven boodschappen gedaan bij de discounter en wilt U die lijn doortrekken, ook na Uw verscheiden, dan kiest U voor een rustplaats in de Twentse gemeente Losser. Daar laat men U dezelfde periode voor iets meer dan 700 euro liggen. Losser is daarmee al jaren op rij de ultieme grafstunter van het ganse land. Een crematie (zonder koffie en supermarktcake en geen stoet nabestaanden achter Uw kist) is met 985 euro  het duurst in de Achterhoekse gemeenten Berkelland en Zutphen. Het normaal op alle fronten peperdure Amsterdam is opmerkelijk genoeg, als het om de dood gaat, spotgoedkoop. Wie hier de pijp uit gaat, kan zich tegen een zacht prijsje van 406 euro laten cremeren. De hoofdstad is daarmee de goedkoopste gemeente van het land voor een crematie.

Katholieken begraven. Heidenen cremeren.

Een ambtenaar van de gemeente Losser heeft een simpele verklaring voor de lage prijs van een graf in deze Twentse gemeente. ‘Dit is nog een echt Rooms-Katholiek dorp, dus de meesten laten zich hier ter aarde bestellen op de Katholieke begraafplaats. Zodoende is onze openbare begraafplaats maar erg klein en kost die nauwelijks wat. Misschien dat er één keer per jaar een begrafenis plaatsvindt.’ De meeste kosten zijn voor het groenonderhoud, laat de woordvoerder weten. De administratie en de bedrijfsvoering zijn ondergebracht bij de grote buurgemeente Enschede. Voor een crematie kan U hier niet terecht, daarvoor rijdt U naar Enschede.

‘De technische crematie’

Een woordvoerder van de twee gemeentelijke begraafplaatsen en crematoria in Amsterdam benadrukt dat de lage prijs van 406 euro alleen geldt voor een ‘technische crematie’, dat is een crematie voor de zuunige sterveling. U gaat dan na aankomst linea-recta de gloed van de oven tegemoet zonder toespraak, opsmuk of een mogelijkheid tot afscheid. Het enige extraatje is een bedrag van 99 euro dat men U inrekening brengt voor de uitstrooïng van de as. Wilt U de familie er toch bij met een bakkie troost en een plakje cake onder het genot van Mieke Telkamps “Waarheen, waarvoor” dan betaalt U een doorsnee tarief zoals in de meeste gemeenten. De Amsterdamse gemeentelijke begraafplaatsen zijn intern verzelfstandigd en werken met kostendekkende tarieven. Het aantal technische crematies is hier trouwens hoger dan in de rest van het land. Steeds meer mensen die alleen en vaak eenzaam sterven wonen in de grote steden. 

Verschil in tarieven

Een woordvoerder van de gemeente Groningen laat weten dat het tarief van 7.308 euro voor twintig jaar het tarief van de duurste gemeentelijke begraafplaats in de stad is, je komt dan wel in een mooi parkachtig landschap te liggen, de strakkere begraafplaatsen zijn uiteraard goedkoper, het lijken wel campings met hun tarieven. De gemeente Berkelland is de duurste als het om cremeren gaat, in tegenstelling tot begraven. De reden is dat de grafrechten door de gemeente worden bepaald. Het crematorium is er in particuliere handen en dan moet er winst gemaakt worden, kassa.

Hoogte grondprijzen niet alleen voor nieuwbouw maar  ook voor een graf doorslaggevend

Een woordvoerder van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) geeft aan dat graven nu eenmaal een gedifferentieerd product zijn waarbij prijzen ook flink kunnen verschillen. ‘Daarnaast zorgt de grondprijs voor regionale verschillen. Graven zijn daarom in de randstad, waar de grond schaars is, vaak  duurder dan in de rest van het land. Veel grafrechten zijn gebaseerd op de daadwerkelijke kosten, gemeenten willen er niet aan verdienen maar er ook zeker geen geld op toe leggen, het moet wel kostendekkend zijn. De buitenissige stijgingen van de tarieven zijn inmiddels wel voorbij. Veel gemeenten werken onderling ook steeds vaker samen als het gaat om het (groen)onderhoud, dat spaart weer kosten uit. Nu cremeren steeds meer in zwang komt en het aantal uitvaarten op een begraafplaats rapide afneemt zullen de kosten van begraafplaatsen in de toekomst wel eens flink kunnen stijgen. Daar zal de overledene echter niet wakker van schrikken, dat doen de nabestaanden tegen die tijd wel. (JH)

Bron: Monuta/LOB/ADN Foto: PB-Berns Waelz