Vaticaan: Bibliotheken zijn vaste rots in tijden van fake-nieuws

Leestijd: < 1 minuut -Vaticaanstad- (KNA) Bibliotheken kunnen in de ogen van de Prefect van de Vaticaanse Bibliotheek betrouwbare informatie tegen fake nieuws leveren. Zij zijn niet alleen hoeders van herinneringen, maar bieden ook oriëntering “in tijden van fake-nieuws en onbepaalde zoektochten naar de waarheid”, zegt Bisschop Cesare Pasini tegenover Vatican News, vrijdag bij de opening van een conferentie via satellietverbinding van de overkoepelende wereldwijde organisatie van Bibliotheken IFLA in Vaticaanstad.

Bibliotheken ondersteunen als plaatsen van studie de zoektocht naar de waarheid en hebben “een belangrijke rol in de cultuur van morgen in een radicaal veranderende wereld”, aldus Pasini.

De bibliotheek van het Vaticaan telt met haar enorme bestand oude handgeschreven en vroege drukwerken tot de belangrijkste bibliotheken ter wereld.

De IFLA als overkoepelend orgaan ontstond in Schotland tijdens het Pontificaat van Pius XI (1922-1939). Voordat hij tot Paus gekozen werd had Achille Ratti de leiding over de belangrijke Kerkelijke bibliotheek
Ambrosiana in Milaan.

Voor de toenmalige tijd was de wereldwijd overkoepelende organisatie (IFLA)  voor bibliotheken baanbrekend, “omdat zij bijna profetisch de hedendaagse noodzakelijkheid van netwerkvorming en samenwerking van bibliotheken opstartte”, aldus Pasini.

De conferentie wordt gehouden in de onlangs weer geopende Barberini-zaal van de Vaticaanse bibliotheek.

Foto: Pixabay-symboolfoto