Irak en de taliban: Aartsbisschop vreest voor herhaling Afghanistan

Leestijd: 2 minuten

Na de taliban-overwinning in Afghanistan lopen Christenen in Irak met de dag meer gevaar.

 

Zaterdag 25 september 2021 06:43 – Bron: Redactie kerk/KNA – Beeld: HazteOir.org by wikiPB
  -Bagdad- Nadat de Taliban aan de macht kwamen in Afghanistan, is de dreiging van aanhangers van de ‘Islamitische Staat’ (IS) en andere terroristische eenheden in Irak weer toegenomen. Dat zegt althans de Chaldeeuws-Katholieke Aartsbisschop van Erbil in Noord-Irak, Bashar Warda, in een interview met de wereldwijde Pauselijke hulporganisatie ‘Kerk in Nood’. De Aartsbisschop vreesde dat de overwinning van de taliban “uiterst ernstige gevolgen zal kunnen hebben voor Irak”.
Bashar Warda

Warda is een langdurige projectpartner van de hulporganisatie. In zijn Bisdom in het Koerdische deel van Irak nam hij, na de verovering van de vlakte van Nineve door IS in 2014, meer dan honderdduizend Christenen op. De extremisten zijn nog steeds actief in het land, waarschuwt Warda: “Zij leven ondergronds en kunnen nog steeds veel onheil aanrichten, en dat is voor ons een constante zorg.” Nog zorgelijker is dat het gedachtengoed van IS leeft onder een aanzienlijk deel van de bevolking in Irak en Syrië”.

Instabiliteit kan leiden tot nieuwe vervolging van Christenen

In reactie op de aankondiging van de Amerikaanse President Joe Biden dat de Verenigde Staten hun gevechtsmissie in Irak eind 2021 willen beëindigen, zegt Warda dat een mogelijke verslechtering van de veiligheidssituatie negatieve gevolgen zal hebben voor religieuze minderheden zoals Christenen. “Onze geschiedenis heeft ons geleerd dat in tijden van instabiliteit de minderheden het eerst lijden.” Er bestaat bezorgdheid dat de verandering in de Amerikaanse militaire aanwezigheid zal kunnen leiden tot “verdere vervolging van religieuze minderheden”, benadrukt de Aartsbisschop.

Ondanks alle zorgen over de huidige ontwikkelingen is er ook reden tot hoop. Dit is vooral te danken aan het bezoek van Paus Franciscus in maart, legt Warda uit: “Wij Christenen zijn maar een kleine groep, maar wij doen standvastig ons best om te laten zien dat wij een belangrijk onderdeel van dit land zijn. Het bezoek van de Heilige Vader toonde onze medeburgers de positieve invloed die de Christelijke gemeenschap in Irak heeft. Ik hoop dat onze gemeenschap hier niet alleen kan overleven, maar ook weer kan bloeien en groeien.”