Antuan Ilgit. Hoe een Moslim Bisschop werd

Leestijd: 3 minuten
Vrijdag 8 september 2023 – 06:08 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: MBD

 -Ankara- Paus Franciscus heeft de Jezuïeten Pater Antuan Ilgit benoemd tot nieuwe Hulpbisschop van Anatolië, in Turkije.

Ilgit kwam in 1972 in het Duitse Hersbruck ter wereld. Enkele jaren later keerden zijn ouders vanuit Duitsland terug naar Turkije. Antuan ging er economie studeren. In 1997 bekeerde hij zich tot het Rooms Katholicisme.

Hij werkte een tijdje bij de Kapucijnen en trad in 2005 toe tot de Jezuïeten. In 2010 ontving hij zijn Priesterwijding. In 2022 werd hij benoemd tot Vicaris-Generaal en Kanselier van het Apostolisch Vicariaat Anatolië. Binnen het Vicariaat is hij verantwoordelijk voor het jongeren- en roepingenwerk.

Gevaar

De benoeming van Ilgit tot Hulpbisschop van Anatolië kent naast vreugde over de benoeming ook angst, omdat actieve Christenen in Anatolië al meermaals slachtoffer van religieus geweld werden.

Eerdere aanslagen in de overwegend Islamitische regio waren de moord op drie Christenen in een winkel in Oost-Anatolië in 2007. Een jaar eerder werd de Italiaanse Priester Andrea Santoro (59) door twee geradicaliseerde tieners omgebracht. De moord op Bisschop Luigi Padovese werd in 2010 door zijn chauffeur neergestoken.

Aanslagen op Christelijke gebouwen en bijeenkomsten komen nog regelmatig voor in Anatolië. Geweld tegen Christenen heeft in Anatolië een lange geschiedenis. In 1915 voltrok zich een massamoord op Christenen in dit landsdeel. Uit Oost-Turkije wordt de Armeense bevolking gedeporteerd. Honderdduizenden mensen komen om het leven. Tot op de dag van vandaag bestempelen vele landen de  massamoord als genocide, maar de Turken wijzen die benaming af.

Bruisende gemeenschap

Tussen ongeveer 290 en 1915 was Anatolië het middelpunt van een bruisende Christelijke gemeenschap. 99,8% van de bevolking is Moslim. 70% van de Moslims behoort tot de Soennitische richting van de Islam. 60% van de Turken meent dat de Islam de enig ware godsdienst is. Bijna 40% oordeelt erg negatief over Christenen. Bijna 60% vindt dat het niet-moslims niet is toegestaan om bijeenkomsten te houden. Ruim de helft vindt dat niet-Moslims geen informatie over hun geloof mogen publiceren.

Apostel Johannes

De zeven brieven die de Apostel Johannes in opdracht van de Jezus in het bijbelboek Openbaring schreef aan zeven gemeenten, waren alle gericht aan gemeenten gelegen in het westen van het tegenwoordige Turkije.

Aan het eind van de 19e eeuw maakten Christenen meer dan een kwart van de bevolking uit. Hun aantal is echter sterk teruggelopen. Er waren in 2009 nog zo’n 120.000 Christenen over.

“In de grote steden wonen naar schatting 15 000 Grieks- en 45 000 Armeens-Orthodoxe Christenen. Voorts zijn er kleine Katholieke en Protestantse gemeenschappen. In het zuidoosten wonen nog ca. 20 000 Syrisch-Orthodoxen (Jacobieten) en enkele duizenden Arabisch-Orthodoxen en Nestorianen. Naar West-Euro pa gevluchte Jacobieten kregen in de jaren zeventig bekendheid als ‘Christen-Turken.

De situatie van Christenen in Turkije is moeilijk. Geweld tegen Christenen wordt mede veroorzaakt door een mengeling van religie en nationalisme. Een echte Turk behoort Moslim te zijn, is de gedachte. Veel Christelijke gemeenschappen worden door de politie bewaakt tegen (religieus) geweld.

Seculiere staat

Er is in Turkije sinds Atatürk een strenge scheiding tussen staat en Islam, een scheiding die door het leger wordt bewaakt.

Persvrijheid

Hoewel het land vrijheid van pers kent, is Turkije een van de landen met het grootste aantal gevangen journalisten in de wereld.