En alweer winkelketen (Hudson’s Bay) in grote problemen

Duits zakenblad:

Hudson’s Bay, Faillissement dreigt

-HAMBURG- De warenhuisketen Hudson’s Bay draait in Nederland zo onvoorstelbaar slecht dat een sluiting of faillissement nog voor de zomer van dit jaar de enige uitweg lijkt. Dat meldt het Duitse zakenblad  Wirtschaftswoche uit interne documenten van het Duitse moederbedrijf. Een woordvoerster van Hudson’s Bay Nederland kon het bericht vanochtend noch bevestigen noch ontkennen.

In september werd Hudson’s Bay Nederland onderdeel van het op een na grootste warenhuisconcern van Europa door de samensmelting met het Duitse Karstadt. De bijbehorende herpositionering gaf volgens Wirtschaftswoche slechts tijdelijke verlichting voor de keten, met in Nederland meer dan tien warenhuizen, vaak gevestigd in voormalige V&D-winkelpanden.

Het noodlijdende Hudson Bay Company verkocht sinds september vorig jaar ruim de helft van zijn Europese activiteiten, in het eerste Nederlandse jaar draaide het bedrijf 80 miljoen euro verlies. Om de zaak in ieder geval kostendekkend te maken zette Hudson’s een koerswijziging in, met toegankelijkere producten, lagere prijzen en voordeelacties. In de interne stukken waarin het Duitse blad inzage heeft gehad, wordt een sluiting of faillissement nog dit jaar als meest serieuze oplossing beschouwd.

Verlies

Vrij kort na de opening van de eerste vestiging van Hudson’s Bay in Amsterdam doken al berichten op dat de winkelketen niet aansloeg bij het Nederlandse publiek. Volgens de Duitse berichten zouden de winkels in Nederland afstevenen op verliezen tot een miljard euro in 2028 als de keten op de huidige manier verdergaat. Navraag bij winkelpersoneel leert dat de producten op de plank blijven liggen. Te modern en te duur zijn de klachten. De Nederlander wil winkels à la Action, Aldi, Zeeman ed. Hudson’s Bay greep te hoog en ook de naam slaat niet aan, het zegt de mensen niets.

De Hudson’s Bay Company (HBC) is het oudste bedrijf van Canada en het op één na oudste van Noord-Amerika. Het bedrijf werd op 2 mei 1670 te Londen opgericht als The Governor and Company of Adventurers of England trading into Hudson’s Bay. De onderneming is actief met diverse warenhuisconcepten.

Op 26 november 2012 kreeg het bedrijf een beursnotering aan de beurs van Toronto.

In oktober 2017 tekende HBC een contract om Lord & Taylor’s grootste winkel aan de 5th Avenue in Manhattan te verkopen. De investeringsmaatschappij RhoneCapital LLC was bereid hiervoor 850 miljoen dollar te betalen. Verder kocht de investeerder converteerbare obligaties met een waarde van US$ 500 miljoen. HBC gaat het geld gebruiken om schulden af te lossen

Bron: Wirtschaftswoche/NDR-Kultur Foto Hudson’s Bay press PB

Geef een reactie op dit artikel