Inzamelings-actie voor ‘blokkeer-Friezen’

  LEEUWARDEN/LOUWERT – Sympathisanten van de 34 Friese verdachten die de A7 bij Joure ‘blokkeerden’ op de dag van de Sinterklaasintocht vorig jaar, hebben voor hen een inzamel-actie op touw gezet. De bedoeling is zo veel mogelijk geld op te halen om de helden van Fryslân financiële compensatie te bieden als ze een celstraf krijgen of een taakstraf moeten doen.

De term ’blokkeer-Friezen’ voor de ‘verdachten’ is inmiddels in het ganse land een geuzennaam geworden en wordt deze veelvuldig door medestanders gebruikt om de ‘verdachten’ te steunen. De website www.strafpiet.nl is in het leven geroepen voor donaties. De initiatiefnemers hopen 200.000 euro op te halen.

Vorige week diende een showproces voor de rechter, op vrijdag 9 november volgt de uitspraak. Tegen Jenny Douwes uit Drachten, het ’boegbeeld’ van de actie, is een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist. Tegen één verdachte is zes maanden cel geëist, waarvan drie voorwaardelijk. Voor de meeste andere verdachten werd een taakstraf van 120 uur gevraagd. Voor vrijdag 9 november worden overal acties verwacht, in het bijzonder in Friesland, wanneer de ‘verdachten’ daadwerkelijk zouden worden veroordeeld. Uit anonieme Friese politiebron wist MariaBode vorige week al te melden dat de Friese politie rekening houdt met harde acties.

Bron/foto: persbericht strafpiet

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*