Red Wednesday: waarom is er zo weinig aandacht voor Christenvervolging?

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 28 november 2020 08:01 (Redactie kerk,Foto’s Kerk in Nood)
-Haarlem- Woens­dag 25 no­vem­ber – “Red Wednesday”- was er een bij­een­komst in de Sint Nicolaas­basi­liek, geor­ga­ni­seerd door de Stich­ting Sociale Christende­mo­cra­tie om aan­dacht te beste­den aan Christen­ver­vol­ging. “Kerk in Nood” heeft het ini­tia­tief tot “Red Wednesday” geno­men en vele kerken zijn op deze dag rood aangelicht, zo ook de St. Jozefkathedraal in Groningen. Toch was het opmerkelijk dat vele kerken, RK en PC deze gedenkdag aan zich voorbij lieten gaan. De Nicolaas­basi­liek kon deze avond helaas niet rood wor­den aangelicht vanwege weg­werk­zaam­he­den voor de kerk.

Na een inlei­ding van Henriëtte van Hedel van de Stich­ting, opende Mgr. Hendriks, Bisschop van het Bisdom Haarlem-Amsterdam de avond openen met een woord van welkom dat U in onderstaande video kan terugkijken. Diederik Boomsma, fractievoor­zit­ter van het CDA in Am­ster­dam sprak daarna over gods­dienst­vrij­heid in Am­ster­dam en benoemde onder meer problemen die moslims onder­vin­den wanneer zij over­gaan tot een ander – Chris­te­lijk – geloof of geen geloof meer aan­han­gen.

Ini­tia­tiefnota

Martijn van Helvert, tweede kamerlid van het CDA, pre­sen­teerde daarna de ini­tia­tiefnota “Wolf tussen de schapen” over christen­ver­vol­ging, die hij samen met Joël Voordewind (CU) en Kees van der Staaij (SGP) had voor­be­reid over het thema van christen­ver­vol­ging. Het was Van Helvert opgevallen dat iedere keer als dit thema ter sprake kwam, de reactie was te ver­wij­zen naar het leed van andere groepen, zoals atheïsten, moslims, trans­gen­ders en homo­sek­su­elen die ver­vol­ging lij­den, terwijl om­ge­keerd niemand over christen­ver­vol­ging begint als dis­cri­mi­na­tie van andere groepen ter sprake komt. Dennis de Jong, oud Europarle­mentariër voor de SP rea­geerde daarna op de nota met een aantal aan­dachts­pun­ten, zoals de zorg voor dit thema in EU en VN ver­band.

 

In totaal deden 119 kerken mee aan de actie. In de provincie Groningen waren ook de Kerk Maria ten Hemelopneming in Veendam, de Vituskerk in Winschoten en de Martinus–Willibrorduskerk in Sappemeer rood verlicht. “Het aantal kerken dat dit jaar deelnam was veel groter dan vorig jaar”, vertelt woordvoerder Dennis Peters. “Vorig jaar ging het om 47 deelnemers, dit jaar om 119. In de gemeente Groningen ging het om één deelnemer. Wellicht dat door de groei die we nu zien, en ook de aandacht die we krijgen, dat er volgend jaar meer Groningse deelnemers zijn.” Wel werden er minder Heilige Missen en verspervieringen gehouden, maar vanwege de geldende coronamaatregelen is dat niet vreemd.

“Het laat zien dat een toenemend aantal gelovigen in Nederland zich zorgen maakt over wat we wereldwijd zien: een stijging van het aantal mensen dat gediscrimineerd, vervolgd en gevangen wordt gehouden om hun geloof”, zegt directeur Peter Broeders van Kerk in Nood Nederland. “We zien dat regeringen, terreurgroepen en misbruikers keer op keer religieuze minderheden tot doelwit maken van hun plannen. Het kan niet zo zijn dat we stilzwijgend toestaan hoe iemand als Huma Younus, een 14 jarig meisje in Pakistan, wordt ontvoerd en vastgehouden zonder dat zij bescherming geniet van de rechtbank, alleen omdat ze tot de christelijke minderheid behoort.” De actie vond behalve in Nederland ook in tal van andere landen wereldwijd plaats. Onderstaand de video van Mgr. Jan Hendriks (Bisdom Haarlem-Amsterdam) die de opening in zijn Bisdom deed, zie video (7 min.)>