Vandaag: Eindrapport misbruik Oud-katholieken

 -Helenaveen-  Na de grote schoonmaak in de Rooms-Katholieke Kerk presenteert vandaag de Oud-Katholieke Kerk het eindrapport van zijn onderzoekscommissie seksueel misbruik. Kenners van de Oud-Katholieke kerk menen dat de tijd van zwijgen nu voorbij is.

De Oud-Katholieke Kerk is een kerk in de marge, met zo’n 7500 volgelingen. Volgens de Belg Joris Vercammen (Aartsbisschop), ken de kerk minder taboes dan de Rooms-katholieke kerk.

„Een priester kan trouwen, we hebben sinds kort vrouwelijke priesters en ook met homo’s hebben we geen moeite”, aldus Vercammen – die vandaag ook aanwezig zal zijn tijdens de presentatie van het eindrapport.

De Rooms-Katholieke kerk Nederland doet veel aan preventie en is wereldwijd toonaangevend in doortastend optreden onder leiding van Aartsbisschop Willem Eijk. Eijk wordt wereldwijd geroemd doordat hij het bespreekbaar heeft gemaakt in de kerkgemeenschap, op alle niveau’s. Parochianen spreken er ook over. Dat is niet altijd makkelijk, want seks is nog steeds een groot taboe. De aanpak van Eijk en het wereldkundig maken door Mgr. de Korte, belast met deze taak, hebben veel positieve kritiek opgeleverd en zelfs parochianen die, na aanvankelijk te zijn opgestapt, weer terugkeerden in de Moederkerk.

In de Duitstalige landen, waar de problematiek thans ook speelt, wordt met meer dan gemiddelde aandacht gekeken naar de Nederlandse aanpak van de problematiek, maar niet alleen in de directe buurlanden. De aanpak van Eijk en de Korte is óók in positieve zin opgevallen in het Vaticaan.

Bron: red Foto: Joris Vercammen/Wikimedia

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*