Vluchteling maakt houten model van Dom te Keulen

Leestijd: < 1 minuut
Zondag 3 juli 2022 -06:28 – Bron: Redactie kerk/KNA/Theo Bodewes – Beeld: YT
 -Keulen- Fadel Alkhudr kwam in 2015 als vluchteling vanuit Aleppo in Syrië, naar Duitsland, nadat het houtsnijbedrijf van zijn familie door oorlogsgeweld was vernietigd.

Het eerste wat hij zag bij aankomst in Keulen, was de gotische kathedraal, die al eeuwenlang dé blikvanger van de Duitse stad is. Alkhudr was onmiddellijk hevig onder de indruk van het imposante gebouw en besloot om, zodra hij daarvoor voldoende tijd had, een houten replica van de kathedraal te bouwen.

50 jaar oud gereedschap

Drie jaar moest Alkhudr wachten om te gaan bouwen aan het houten model van de Dom. Hij gebruikte daarvoor vijftig jaar oud gereedschap, afkomstig uit de werkplaats van zijn vader. De 42-jarige Syriër werkte naar eigen zeggen tweeënhalf jaar (of vijfduizend uur) aan het twee meter hoge houten model van de Dom van Keulen. Hij koos als materiaal oerdegelijk hard beukenhout en baseerde zich op meer dan duizend foto’s die hij met zijn telefoon van de originele kathedraal maakte.

Wie Alkhudr’s prachtcreatie wil aanschouwen in Keulen, kan terecht in het bezoekerscentrum van de originele kathedraal. De Syriër wil het model de komende jaren graag ook in andere steden exposeren en hoopt in de toekomst in Duitsland zijn kostje te kunnen verdienen als houtsnijder. Diverse gemeentes en kerken hebben al geïnformeerd naar de mogelijkheden om een hunner bouwwerken als replica te kunnen krijgen.

Geef een reactie op dit artikel