Frankrijk: ‘Loi Avia’ – een nieuwe wet tegen de vrijheid van meningsuiting

Leestijd: 2 minuten

-PARIJS- (Figaro) Gisteren heeft het Franse parlement voor een wetsvoorstel, tegen ‘haatinhoud’ gestemd, het is een aanval op de vrijheid van meningsuiting, volgens de oudste krant van Frankrijk, Le Figaro. 

De wet ‘Loi Avia’, vernoemd naar de afgevaardigde van de beweging ‘La République en marche’ (LREM) Laetitia Avia, die het wetsvoorstel inbracht, heeft tot doel, zogenaamde ‘haatmeldingen’ op het internet beter te kunnen bestrijden en de sociale netwerken zoals Facebook, Twitter of YouTube te verplichten, dergelijke inhoud binnen een termijn van 24 uur te verwijderen, anders dreigen hoge geldboetes, tot wel 1,25 miljoen Euro.

Als voorbeeld diende het in 2017 door de Duitse Bondsdag besloten ‘wet tegen haatverspreiding op het internet’. Maar „onder het mom van strijd tegen haat-verspreidende teksten, liederen, videos e.d., helpt men de vrijheid van meningsuiting om zeep“, zo stellen Jean-Thomas Lesueur en Cyrille Dalmont van het Thomas More-instituut in een bijdrage voor dagblad Le Figaro vast en geven kritiek op het subjectieve karakter van de definitie van ‘haatinhoud’.

De Franse president Macron en zijn kabinet hebben „een probleem met de vrijheid, vooral met de vrijheid van meningsuiting“. Zij proberen onophoudelijk „onverbloemd en ongegeneerd de informatie in al zijn vormen in ons land te controleren“, menen de auteurs.

Op 15 januari verklaarde Macron tegenover de pers: „Wij worden geconfronteerd met de strijd tegen ‘haatteksten’ in de sociale netwerken“. Men moet daarom „op deze hedendaagse uitdaging kunnen reageren“. Daar komt nog bij dat er in de afgelopen weken een regeringsinitiatief kwam, om een platform op te richten, welke er voor moest zorgen dat informatie over de Coronacrisis waarheidsgetrouw in de sociale media werd weergegeven. Dit platform met de naam „Désinfox Coronavirus“ werd echter op 5 mei „na een kort geding van de vakbond van journalisten weer ingetrokken“.

Veel protest tegen de nieuwe wet

Tegen de wet ‘Loi Avia’, welke door de Assemblée Nationale aangenomen werd, ontstond al voor de stemming groot protest van diverse kanten en organisaties, zoals de „Commission nationale consultative des droits de l’homme“ (CNCDH), de Ligue des droits de l’homme en zelfs de Europese Commissie. Tevens moet worden gevreesd, dat de wet  „in razend tempo zal worden ingevoerd, als men tenminste de staatssecretaris voor digitale zaken Cédric mag geloven. Op 5 mei tijdens het debat verzekerde hij: ‚Het gaat er nu om, zo snel als mogelijk het wetsvoorstel in de praktijk te brengen en toe te passen‘“.

In ieder geval bedreigt de wet de vrijheid fundamenteel. De term ‘haatinhoud’ is gewoon niet toegestaan ​​omdat er geen wettelijke definitie aan is verbonden. Dit opent de deur naar willekeur. Omdat, zoals de schrijver en advocaat François Sureau schreef: ” deze wet nu strafrechtelijke vervolging van en in het geweten introduceert, omdat de wet gebaseerd is op het begrip haat, en dat is een gevoel”.