Martin Buber-Plaquette voor Dries van Agt

-HEILIG LAND SITCHTING- Mr. A.A.M. (Dries) van Agt ontvangt binnenkort de Martin Buber-plaquette. Deze prestigieuze onderscheiding is hem toegekend voor zijn respect en verantwoordelijkheidsgevoel tegenover de medemens, vooral wanneer hij het gevoel heeft dat die wordt onderdrukt, zoals de Palestijnen, waarvoor van Agt zich reeds vele jaren inzet. Vanmiddag maakte het bestuur de naam bekend en werd de heer van Agt op de hoogte gesteld. ,,Met respect, deemoed, moed, wilskracht en grote energie trekt hij zich persoon en zaak aan en treedt prominent op,” aldus voorzitter Werner Janssen van de stichting Euriade. De 88-jarige Van Agt trekt zich al vele jaren het lot van de Palestijnse bevolking aan, dat zwaar lijdt onder buurland Israël.

Dries van Agt presenteerde gisteren in ‘s-Gravenhage nog een boek van zijn hand, met de titel ‘Palestina in doodsnood’ waarin hij opnieuw aandacht vraagt voor de ‘flagrante schending van elementaire mensenrechten’ in de bezette gebieden.

Groot staatsman Van Agt (88) telt internationaal nog steeds mee

De Duits-Israëlische filosoof Buber (1878-1965), de naamgever van de prijs, staat bekend om het belang dat hij hechtte aan de dialoog tussen mensen. Mensen moeten respect voor elkaar hebben en moeite doen elkaar te begrijpen. De plaquette wordt ieder jaar uitgereikt aan een persoonlijkheid die weet te luisteren, en die daadwerkelijk antwoorden geeft op vragen van de medemens.

Van Agt komt op een lange lijst met klinkende namen zoals Richard von Weizsäcker, voormalig Bondspresident van Duitsland. Paul van Vliet, cabaretier. Helmut Schmidt ex-Bondskanselier van Duitsland. Herman van Veen, Nederlands cabaretier in Duitsland. Hans-Dietrich Genscher oud minister van Buitenlandse zaken Duitsland, Peter Maffay, Duitse zanger. Michail Gorbatsjov laatste President van de Sovjet Unie. Maar ook onze eigen Katholieke Prinses Irene.

Van harte gefeliciteerd ! Kijk ook op www.driesvanagt.nl voor het grote werk van deze grootse staatsman.

Bron: ADN Foto: wikimedia cc

Geef een reactie op dit artikel