Twee Oegandezen riskeren doodstraf onder nieuwe anti-homowet

Leestijd: 2 minuten

 

Woensdag 30 augustus 2023 – 13:02 uur – Bron: IPS – Beeld: Nambasi
  • Twee mannen aangeklaagd in Oeganda met “verzwarende homoseksualiteit”, waar de  doodstraf op staat
  • Eerste aanklachten voor dit misdrijf sinds controversiële anti-homowet gestemd werd in mei

-Brussel- In Oeganda zijn twee mannen voor het eerst aangeklaagd op basis van de controversiële anti-homowet die het land onlangs goedkeurde. Hun aanklacht luidt “verzwarende homoseksualiteit”, een misdrijf waar de doodstraf op staat.

Op 18 augustus werd een twintigjarige man gearresteerd en aangeklaagd met “verzwarende homoseksualiteit”. In de wettekst wordt dat beschreven als seksuele relaties met iemand van het zelfde geslacht die hiv-positief is, minderjarig of bejaard is, of met een persoon die een beperking heeft.

De woordvoerder van de Oegandese openbare aanklager zei aan de Amerikaanse nieuwszender CNN dat de beklaagde “onwettige geslachtsgemeenschap heeft gehad met een man van 41 jaar oud met een handicap.”

Volgens dezelfde woordvoerder werd vorige maand in het oosten van het land al iemand opgepakt en aangeklaagd voor hetzelfde misdrijf, in dat geval ging het om “een seksuele handeling met een kind van twaalf jaar van hetzelfde geslacht”.

Draconische anti-homowet

Het zou gaan om de eerste aanklachten van verzwarende homoseksualiteit sinds het Oegandese parlement in mei een controversieel wetsvoorstel goedgekeurde dat voorziet in bijzonder zware straffen voor homoseksualiteit.

Relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht waren al illegaal in het Oost-Afrikaanse land, maar de nieuwe wet behoort volgens waarnemers tot de meest extreme anti-homowetten ter wereld.

Zo kunnen seksuele handelingen met iemand van hetzelfde geslacht leiden tot een levenslange gevangenisstraf, en een “poging tot homoseksualiteit” kan een celstraf tot  tien jaar opleveren. Personen die de rechten van lgbtq+-personen verdedigen kunnen tot twintig jaar cel krijgen en zelfs het “aanzetten” tot homoseksualiteit is strafbaar.

Volgens tegenstanders werkt de nieuwe wet homofobie in de hand, maar ook voor aidspatiënten betekent het niet veel goeds.

Verschillende westerse donoren hebben hun steun aan Oeganda sindsdien stopgezet of herbekeken. Ook België heeft de ontwikkelingssamenwerking met Kampala onder verscherpt toezicht geplaatst vanwege de wet.