Het geheime bezoek van Stan Laurel en Oliver Hardy aan de Paus

Woensdag 29 september 2021 14:43 – Bron: ADN- Beeld: Publiek domein
 -Vaticaanstad- Toen Laurel en Hardy ofwel ‘de dikke en de dunne’ in 1950 naar Europa kwam om te filmen, wilde Paus Pius XII hen ten koste van alles ontmoeten, zoals historici ontdekten. Merkwaardig genoeg is de zaak uit de Vaticaanse dossiers verwijderd.

Toen de thriller ‘Illuminati’, gebaseerd op de wereldbestseller van de Amerikaanse schrijver Dan Brown, in 2009 in Rome werd gepresenteerd, moest dat buiten het Vaticaan gebeuren. De Zwitserse Garde die in de film marcheerde, bleek vals te zijn, net als de Pauselijke verblijven die in de film worden getoond. Het Vaticaan had regisseur Ron Howard geen toestemming gegeven om in het Vaticaan te filmen. Voor de ruwe mengeling van esoterie, actie en samenzweringstheorie mogen geen Heilige plaatsen worden geschonden, zo luidde de reactie van het Vaticaan.

Maar Pausen zijn ook maar mensen en hebben dienovereenkomstig behoeften. Bijvoorbeeld aan licht amusement. En vóór de uitvinding van internet werd dat vooral aangeboden door de bioscoop. Het is bekend dat Paus Pius XII (r. 1939-1958) genoot van Hollywoods humor na een uitputtende werkdag. In zijn tijd had hij zware werkdagen, want aan hem was het om de Katholieke kerk door de Tweede Wereldoorlog te loodsen en de vijandigheid van Hitler & Co te pareren.

Onthullingen

De Heilige Vader liet de films van de slapsticksterren Stan Laurel en Oliver Hardy minstens één keer per maand vertonen in het filmzaaltje van het Vaticaan, zoals de Italiaanse historicus Benedetto Gemma onthulde aan de ‘Messaggero Veneto’. Voor zijn dubbelbiografie van de twee komieken mocht Gemma ook onderzoek doen in de archieven van het Vaticaan. Daarbij ontdekte hij tal van onthullingen.

Toen Laurel en Hardy in 1950 naar Europa kwamen om de film ‘Atoll K’ op te nemen – het zou hun laatste werk samen zijn – wilde Pius ze ten koste van alles ontmoeten. Er werd meteen een privé-audiëntie geregeld voor de sterren in het Vaticaan. Het verbazingwekkende ervan: noch een foto, noch een notitie van de ontmoeting is bewaard gebleven in de dossiers van het Vaticaan. Ook dat heeft een reden, zo bleek later. Gemma acht het waarschijnlijk dat alle verwijzingen naar de ongebruikelijke privé-audiëntie door de Heilige Stoel zijn uitgewist. De reden zou de herhaalde schending van het Heilige sacrament van het Huwelijk door de Hollywoodsterren kunnen zijn.

Vrijmetselaar

In 1950 woonde Laurel bij zijn collega Ida Kitajewa. Het was zijn vijfde huwelijk. Vier echtscheidingen en verschillende affaires en kinderen (sommigen beweren zelfs dat Clint Eastwood een van hen is) identificeerden hem als een van de beroemdste ‘rokkenjagers’ van Hollywood. Daarnaast waren er herhaaldelijk problemen met alcohol. Zijn partner Hardy was voor de derde keer getrouwd en was ook nog eens lid van de Vrijmetselaars. Redenen genoeg dus om de ontmoeting met de twee humoristische mannen maar niet niet vast te leggen.

De archieven van Hollywood-studio’s zijn wat toegankelijker. Er zijn dossiers boven water gekomen, dat de beide komieken inderdaad in het Vaticaan waren, foto’s ontbreken. Alle contacten liepen via de VS-ambassade in Rome.

Geef een reactie op dit artikel