Dé societyjournalist van Nederland Thomas Lepeltak (83) overleden

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 26 april 2023 – 06:06 uur – Bron: ADN- Beeld: Publiek domein

 -Amsterdam- De man achter het ‘Stan Huygens Journaal’ in dagblad de Telegraaf en bourgondiër pur-sang Thomas Lepeltak (83) nam twintig jaar geleden afscheid van zijn ‘Journaal’ en gisteren van het leven. Lees verder onder de reclame>

Thomas Lepeltak,  journalist in hart en nieren, altijd jasje-dasje gekleed, een onafscheidelijke regenjas aan, een dikke sigaar in zijn mond en een bulderende lach.

Hij was niet zomaar een verslaggever over het doen en laten van de ‘sterren’. Zijn wereld was die van vrienden met drie sterren, zoals de familie Duisenberg, Van Zadelhoff,  oud politiechef Eric Nordholt, Prins Bernhard, Tonio Hildebrand, Tjerk Westerterp en anderen. Hij sprak hen, at met hen in de beste restaurants, maar schreef vooral over de ontmoetingen in de populaire Telegraaf-rubriek, het Stan Huygens Journaal.

Netwerk

In zijn loopbaan bouwde hij een groot netwerk op. Hij opende deuren die voor andere journalisten ‘potdicht’ bleven. Kritisch was hij ook als het in zijn ogen moest en dat zorgde soms voor ophef in politiek Den Haag of in het vaderlandse bedrijfsleven. Zijn afscheid als journalist in 2003 werd zó groots gevierd, dat er maar liefst drie recepties werden gegeven, om alle gasten te kunnen ontvangen.

Lepeltak was geknipt voor zijn rol van ‘horen, zien en… schrijven’. Hij bleek na zijn chefschap bij de fotoredactie van dagblad De Telegraaf de ideale man voor het Constantijn Huygens Reisjournaal, dat ooit door voormalig hoofdredacteur Stokvis was afgekeken van de Britse kranten. Later verbasterde die naam tot Stan Huygens Journaal, dat steevast op pagina 4 van de Telegraaf stond.

Perfect geheugen

Op grote gala’s, haringparty’s, buitenlandse reizen, ambassade- en drank- en sigarenfeesten en bij duizenden recepties die Lepeltak beroepsmatig afliep, zag je hem nooit met een notitieblokje. Moeiteloos onthield de chroniqueur de quotes of hij liep even naar de toiletten en maakte daar een korte notitie op een visitekaartje. Alles werd in het geheugen opgeslagen en Lepeltak ging er terecht prat op dat er nooit discussie was over wat er precies was gezegd. Dat was zijn eer te na.

Na zijn afscheid bij de Telegraaf, ging zijn rubriek door onder leiding van een van zijn oud-medewerkers, maar haalt bij lange na niet het succes als onder Lepeltak. Programmamaker en makelaar Harrie Mens haalde Lepeltak regelmatig in zijn uitzending op zondagmorgen, opdat het orakel Lepeltak in ‘ere’ bleef. Mens zal zondag in zijn programma stilstaan bij de dood van een van Neerlands meest markante journalisten.