Egypte: Boom van Maria kan weer bezocht worden

Leestijd: 3 minuten
Donderdag 22 september 2022 – 09:33 – Bron: Redactie kerk/ADN- Beeld: PB
  -Caïro- De Boom van de H. Maagd Maria is een van de meest prominente Christelijke trekpleisters in de Egyptische hoofdstad Caïro. Zondag is de toegang tot de boom heropend na een maandenlange renovatie door het ministerie van Cultuur en Oudheden.

Volgens de overlevering was de plek één van de tussenstops op de reis van Jezus’ familie door Egypte nadat zij Bethlehem ontvluchtten uit vrees voor Koning Herodes

De omheinde plek waar deze boom staat, bevat nu een bezoekerscentrum. Dit is een poging van het ministerie van toerisme om de Christelijke erfgoedsites van Egypte onder de aandacht te brengen.

Plataan

De oorspronkelijke boom was een plataan. In de schaduw van deze boom zochten Maria en het kindje Jezus schaduw en hun toevlucht. De boom stierf in 1656. In die tijd verwijderde een groep Franciscaner monniken enkele van zijn gezondere takken als stekken en herplantte daarmee de boom.

De boom die daaruit voortkwam is sindsdien ook verdord en de verdroogde overblijfselen zijn tegenwoordig te zien in een omheind gebied in de tuin. Een derde generatie van de boom werd geplant op de binnenplaats van de nabijgelegen kerk van de Heilige Maagd Maria, volgens Mai Fouad, een ambtenaar van het ministerie van Cultuur en Oudheden.

Ongeveer 50 jaar geleden werd een tak afgesneden van de derde generatie boom en opnieuw geplant op de plaats van de eerste boom. Het groeide uit tot een torenhoge 10 meter hoge plataan.

Franse soldaten

Mevrouw Fouad vertelt dat een groep Franse soldaten die in 1800 tegen het Islamitische Ottomaanse leger had gevochten, hun toevlucht zocht in de kapel bij de boom nadat zij een pijnlijke huidziekte hadden opgelopen. Volgens de overlevering nam een ​​priester van de kapel sap uit de boom en wreef het op de zweren van de soldaten, waarna zij volledig genazen. “Zij hebben hun namen in de boom gekerfd om het wonder te herdenken en je kunt daar nog steeds sporen van zien”, aldus mevrouw Fouad.

Vruchtbare vrouwen

Ook vandaag de dag geloven veel Christenen en Moslims heilig in de wonderen van de boom.  Veel vruchtbare vrouwen proberen stiekem blaadjes van de boom te plukken.  Wie de blaadjes in water kookt en als thee drinkt, zou makkelijker kinderen krijgen. Voor de toegang tot deze wonderboom moeten Egyptenaren trouwens wel € 0.50 betalen. Buitenlanders betalen € 3.00, verschil moet er zijn.

De afgelopen maanden werd een put in de tuin, die dateert uit de Romeinse heerschappij over Egypte en waarvan wordt aangenomen dat deze het gezin van Jezus van water heeft voorzien, bijgewerkt met een buitenkant van beton en zandsteen en versierd met kleurrijke beelden van Jezus, Maria en Jozef. Volgens mevrouw Fouad wordt aangenomen dat de H. Maagd Maria de kleren van Jezus in de put waste en toen zij daarna het water eruit op de grond perste, groeide er een mirreplant.