Weinig belangstelling voor ‘Mars voor het leven’ in Berlijn. Bisschoppen blijven weg.

Leestijd: 2 minuten
Maandag 20 september 2021 07:14 – Bron: Redactie kerk/RBB – Beeld: YTB
  -Berlijn-Volgens de organisatoren hebben afgelopen zaterdag op de 17e Berlijnse ‘Mars voor het Leven’ zo’n 4.500 demonstranten geprotesteerd tegen abortus en actieve euthanasie. Organisator was het Bundesverband Lebensrecht (BVL), een samenwerkingsverband van 15 organisaties uit kerk en samenleving. Naar schatting van de politie lag het aantal deelnemers echter een stuk lager.

Volgens de BVL is de jaarlijkse mars de grootste betoging in Duitsland voor de bescherming van het leven. De mars leidde ook dit jaar weer tot tegendemonstraties waarbij een recht op seksuele zelfbeschikking en een onbeperkte mogelijkheid van abortussen werd geëist. Volgens de politie hadden de tegen-demonstranten een ongeveer even groot aantal deelnemers weten te verzamelen.

Aan het begin van de mars voor de Brandenburger Tor riep BVL-voorzitter Alexandra Maria Linder op tot uitgebreide bescherming van de menselijke waardigheid vanaf de conceptie tot de natuurlijke dood. Zij benadrukte dat de ‘pro-lifebeweging’ de afgelopen jaren successen heeft geboekt. In dit verband prees zij het feit dat er afgelopen vrijdag geen meerderheid was in de Bondsraad voor de opheffing van het wettelijk verbod op reclame voor abortus.

VS als groot voorbeeld

Linder verwelkomde ook de inspanningen in delen van de Verenigde Staten om abortus vanaf de zesde week van de zwangerschap wettelijk te verbieden, zoals al het geval is in Texas. De BVL-voorzitster riep mensen op om een ​​week voor de Duitse parlementsverkiezingen contact op te nemen met de kandidaten  om effectieve bescherming van het leven van hen te eisen.

De voorzitter van het Protestantse persbureau-‘Idea’, Helmut Matthies veroordeelde de wettelijke regeling voor abortus in Duitsland. Hij vindt het onlogisch dat abortus illegaal is, maar onder bepaalde voorwaarden niet strafbaar. “Dit heeft het mogelijk gemaakt om sinds 1995 2,5 miljoen schepselen Gods in Duitsland te doden.” Hij noemde dit de “ergste mensenrechtenschending” in de afgelopen 25 jaar. Matthies had ook kritiek op het feit dat het Hoogste Duitse Gerechtshof, in februari 2020, het verbod op bedrijfsmatige hulp bij en aanzetten tot zelfdoding niet langer strafbaar stelt.

Aan het eind van de mars vierden de demonstranten een oecumenische kerkdienst onder leiding van de Rooms-Katholieke Bisschop Wolfgang Ipolt uit Görlitz en de Berlijnse Servisch-Orthodoxe Priester Veljko Gacic.

Aan de mars nam ook, tot vreugde van de deelnemers, de Rooms-Katholieke Bisschop Rudolf Voderholzer uit het Zuid-Duitse Regensburg deel. De ‘Mars voor het Leven’ is binnen de Katholieke en Evangelische kerk omstreden. De oorzaak daarvan is gelegen in het feit dat de organisatoren en vele demonstranten nauwe banden hebben met recht-radicale bewegingen, zoals de politieke partij AfD. Derhalve nemen de meeste Bisschoppen liever geen deel aan deze jaarlijkse demonstratie.