Meer duidelijkheid dood Beethoven na DNA-onderzoek

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 24 maart 2023 – 06:02 uur – Bron: Redactie Varia/NYP Beeld: Publiek domein

 -Bonn- Was hij ziek, werd hij vergiftigd of was overmatig drankgebruik de doodsoorzaak van Ludwig von Beethoven (1770-1827(? Na decennia lang onderzoek, denken onderzoekers nu die vraag te kunnen beantwoorden: een genetische aanleg voor leveraandoeningen.

Hepatitis B-virus

De Duitse componist leed vermoedelijk in de laatste maanden voor zijn dood ook aan een infectie met het hepatitis B-virus. Die combinatie, mogelijk verergerd door zijn ruime alcoholconsumptie, levert een ‘plausibele verklaring’ voor de ernstige leverziekte die  uiteindelijk tot Beetovens dood leidde, aldus de wetenschappers.

Enkele plukjes haar die vrijwel zeker van Beethoven afkomstig waren, vormden de basis voor de studie. Die stond onder leiding van de Universiteit van Cambridge. Verder werkten onder anderen onderzoekers uit Bonn, de geboortestad van de componist, Leuven en het Amerikaanse San Jose eraan mee.

Gehoorverlies

De wetenschappers kunnen weliswaar Beethovens gezondheidsproblemen niet met 100 procent zekerheid verklaren, maar zij vonden dus wel duidelijke aanwijzingen op basis van de laatste onderzoekstechnieken. Voor het geleidelijke gehoorverlies is in het genetisch materiaal geen verklaring gevonden. De onderzoekers sluiten niet uit dat nieuwe technieken daar in de toekomst alsnog meer duidelijkheid over zullen geven.

Beethoven leed als jonge man al aan gehoorproblemen. Die namen geleidelijk toe, totdat hij rond 1818 vrijwel niets meer kon horen. Dat weerhield hem er overigens niet van om muziek te blijven componeren.

Lees H I E R het origine volledige onderzoek