Nervositeit in Rome over Duitse RK-kerk

Leestijd: 2 minuten

-Berlijn- (KNA) Het Vaticaan houdt volgens de president van de ZdK (centraalcomité van de Duitse Katholieken) Thomas Sternberg, nauwlettend de veranderingsdebatten in de kerk van Duitsland in de gaten.

 

In een interview van vandaag met het blad ‘Zeit’-bijlage ‘Christen & Wereld’ spreekt de president van de ZdK van een voelbare nervositeit in het Vaticaan wanneer het gaat om kerkhervormingen in Duitsland. Sinds de Synode van Würzburg van 1971 tot 1975 staat Duitsland er om bekend, “soms onconventionele wegen te bewandelen en behoefte aan veranderingen zelf uit te voeren, en niet te wachten op een beslissing uit Rome”, aldus Sternberg. “Dat ziet niet iedereen in het Vaticaan graag.”

De ZdK-president uitte zich in de aanloop naar de volgende etappe van de Duitse Synodale Weg. De door de Duitse Bisschoppen en het Katholiekencomité opgestarte initiatief, duurt zoals het er nu voor staat tot februari 2022 en wil het door misbruik-schandalen verloren vertrouwen weer terugwinnen, maar ook mogelijkheden tot verandering in het kerkelijk leven onderzoeken. Morgen zullen daarom op vijf verschillende locaties regionale conferenties worden georganiseerd. Met ‘tegenwind’ uit het Vaticaan zal men bij de Synodale Weg ook in de toekomst moeten rekenen, “helaas”, aldus Sternberg.

Als voorbeeld noemt hij de eind juli gepresenteerde instructie voor parochiehervormingen, die duidelijk afgebakende grenzen voor verandering aangeeft. Het document van de Congregatie voor de Clerus richt zich tot de hele wereldkerk, strookt echter niet met de verhoudingen ter plaatse, zoals in Duitsland, aldus een kritische Sternberg. De Congregatie voor de Clerus (Congregatio pro Clericis) is een congregatie van de Romeinse Curie die verantwoordelijk is voor aangelegenheden die Priesters en Diakens aangaan en het bevoegd gezag is voor de religieuze opvoeding van Katholieke gelovigen.

“Na het lezen van de instructie moest ik wel even slikken. Toen heb ik tegen mijzelf gezegd: Dat is deels zo wereldvreemd en absurd, dat ik mij er niet aan wil ergeren. En zo gaat het zeer vele leken op de Synodale Weg, denk ik.”