Paus wil 21 nieuwe kardinalen creëren in augustus

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 31 mei 2022 -07:23 – Bron: KNA/Redactie kerk – Beeld: Michel Dinik
 -Vaticaanstad- Paus Franciscus is van plan om eind augustus 21 nieuwe kardinalen te creëren (benoemen). Dat maakte de Pontifex zondag bekend na het middaggebed op het Sint-Pietersplein. De nieuwe kardinalen komen uit alle delen van de wereld.

Onder de kandidaten bevinden zich de hoofden van de congregatie voor clerus en liturgie van het Vaticaan, Lazzaro You Heung-sik en Arthur Roche, en de regeringschef van de Vaticaanse staat, aartsbisschop Fernando Vergez Alzaga. De aartsbisschop van Marseille Jean-Marc Noël Aveline, Peter Opkaleke van Ekwulobia (Nigeria), Leo Steiner van Manaus. aartsbisschop Filipe Neri Antonio Sebastiao di Rosario Ferrao van Goa en Damao (India), bisschop Robert McElroy van San Diego (VS), aartsbisschop Virgilio Do Carmo Da Silva van Dili (Osttimor), de bisschop van Como (Italië), Oscar Cantoni, Anthony Poola van Hyderabad (India), Paulo Cezar Costa van Brasilia, Richard Kuuia Baawobr van Wa (Ghana), William Goh Seng Chye van Singapoer, Adalberto Martinez Flores van Asuncion (Paraguay)en Giorgio Marengo, Apostolisch prefect in Ulaanbaatar (Mongolië).

Paus Franciscus wil ook een aantal emeritus aartsbisschoppen eren met de kardinaalshoed: Jorge Enrique Jimenez Carvajal uit Cartagena in Colombia, Lucas Van Looy uit Gent in België, Arrigo Miglio uit Cagliari op Sardinië, de Italiaanse theoloog en Jezuïet Gianfranco Ghirlanda, evenals Fortunato Frezza, priester in de Sint-Pietersbasiliek.

Kardinaal

Een kardinaal is na de Paus de hoogste Rooms-Katholieke hoogwaardigheidsbekleder. Het woord ‘kardinaal’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘cardo’ (scharnier). Het college van kardinalen is het belangrijkste adviesorgaan van de Paus. Het heeft ook de taak om het conclaaf (de Pauselijke verkiezing) te organiseren. De Paus kiest de kardinalen zelf uit. De hoofden van alle Vaticaanse congregaties en de hoofden van andere belangrijke curie-autoriteiten worden tot kardinalen benoemd. Ook wordt de waardigheid traditioneel gehecht aan grote en belangrijke bisdommen.