Paus dankt journalisten in oorlogsgebied Oekraïne

Leestijd: 2 minuten
Maandag 07 maart 2022 06:06 – Bron: Redactie kerk/VN/KNA – Beeld: Publiek domein
  -Vaticaanstad- De Paus heeft zich bedankt bij de journalisten in het Oekraïense oorlogsgebied. “Uw werk maakt het mogelijk dicht bij het drama van de bevolking te staan”, zei Paus Franciscus gisteren tijdens het middaggebed op het Sint-Pietersplein. Uw werk laat iedereen de wreedheid van oorlog zien. De journalisten riskeren hiervoor hun eigen leven, aldus Paus Franciscus.

De journalisten in het oorlogsgebied werken onder extreem gevaarlijke omstandigheden. Passende beschermingsmiddelen ontbreken vaak, zegt ‘Verslaggevers Zonder Grenzen’ (ROG). De behoefte aan medische noodpakketten, humanitaire of financiële hulp is immens.

Vrijheid van meningsuiting

Tot overmaat van ramp heeft de Russische president Vladimir Poetin vrijdag verschillende wetten ondertekend die de vrijheid van meningsuiting in Rusland verder beperken, wat de berichtgeving in de onafhankelijke media verder zal inperken. Er wordt tot 15 jaar gevangenisstraf opgelegd voor het verspreiden van vermeende ‘valse informatie’ over de Russische strijdkrachten. Sancties vormen ook een bedreiging voor degenen die het leger in het openbaar ‘denigreren’. Het Russische parlement had eerder een overeenkomstige wetswijziging goedgekeurd. In grote Russische steden gaat de politie momenteel al zover, dat voetgangers worden aangehouden, waarna hun telefoon wordt gecontroleerd op whatsapp-teksten. Wanneer de inhoud negatief is over de oorlog of overheid, volgt arrestatie.

Moeders en kinderen

De Paus hernieuwde zijn pleidooi voor een einde aan de oorlog. “Rivieren van bloed en tranen stromen in Oekraïne. Dit is niet zomaar een militaire operatie, maar een oorlog die dood, verderf en ellende met zich meebrengt”, aldus de Pontifex. “Het aantal slachtoffers neemt toe, evenals het aantal mensen dat op de vlucht slaat, vooral moeders en kinderen. De behoefte aan humanitaire hulp in dit gekwelde land neemt met het uur dramatisch toe”, zo de Paus. Hij bedankte al degenen die vluchtelingen opvangen en deed “met heel mijn hart” een beroep op veilige humanitaire corridors. Tegelijkertijd riep Franciscus op tot het vergemakkelijken van de toegang tot hulpgoederen in de belegerde gebieden om essentiële hulp te kunnen verlenen. “Ik pleit voor een einde aan gewapende aanvallen, voor onderhandelingen – en voor gezond verstand – en voor een terugkeer naar respect voor het internationaal recht”, aldus Franciscus.

Kardinalen ter plaatse

Ondertussen zijn er twee vertegenwoordigers van het Vaticaan in Oekraïne: kardinaal Konrad Krajewski, de sociaal-commissaris van de Paus, en kardinaal Michael Czerny van het ontwikkelingsdicasterie. De aanwezigheid van de twee kardinalen staat voor de aanwezigheid van de Paus, voor de aanwezigheid van alle gelovigen, verklaarde de Paus: “Het moet laten zien: de oorlog is krankzinnig! Stop deze wreedheid!” De Heilige Stoel is bereid alles in het werk te stellen om zich ten dienste van de vrede te stellen, zei Paus Franciscus nadrukkelijk. Krajewski en Czerny reisden naar Oekraïne “om de mensen te dienen en te helpen”.