Langjarige gevangenisstraf voor ex-bankchef Vaticaan

Leestijd: 2 minuten
Voormalig president van de Vaticaanse Bank Angelo Caloia (81) Foto: EMB
Zaterdag 23 januari 2021 10:11 Bron: Redactie kerk/KNA/ Foto: PB.

-Vaticaanstad- Voormalig president van de Vaticaanse Bank Angelo Caloia (81) en zijn juridisch adviseur Gabriele Liuzzo (97) zijn elk door een rechtbank in het Vaticaan veroordeeld tot acht jaar en elf maanden gevangenisstraf wegens witwassen en verduistering.

De zoon van Gabriele Liuzzo, Lamberto Liuzzo, die bij het bedrijf betrokken was, kreeg vijf jaar en twee maanden. De uitspraak in eerste aanleg op donderdag volgde op een bijna drie jaar durende strafzaak voor de verkoop van onroerend goed tussen 2002 en 2007, waarbij de Vaticaanse Bank IOR tientallen miljoenen schade opliep. De veroordeelden kondigden hoger beroep aan.

Caloia had zichzelf onlangs omschreven als onschuldig en slachtoffer van een samenzwering. De manager leidde het IOR ‘Instituut voor Religieuze Werken’, algemeen bekend als de Vaticaanse Bank, van 1989 tot 2009. De rechtbankvoorzitter en voormalig maffia-aanklager Giuseppe Pignatone vond Caloia en de twee medebeklaagden schuldig aan het feit dat zij 29 Onroerend goed eigendommen van de IOR en een door de Vaticaanse Bank gecontroleerde onderneming verkocht hebben onder de marktwaarde en zichzelf daardoor hebben verrijkt met ongeveer 59 miljoen euro. Lamberto Liuzzo hielp om een ​​deel van het geld wit te wassen via Zwitserse rekeningen.

Naast de gevangenisstraffen legde de rechtbank boetes op van elk 12.500 euro voor Caloia en Gabriele Liuzzo en 8.000 euro voor Lamberto Liuzzo. Het is de drie verboden openbare ambten in het Vaticaan uit te oefenen. De rechtbank beval ook de inbeslagname van 38 miljoen euro van de rekeningen van verdachten en veroordeelde hen tot meer dan 20 miljoen euro aan schadevergoeding voor de IOR en de vastgoedmaatschappij SGIR. Volgens het Vaticaan was het de eerste uitspraak op basis van nieuwe normen die eind 2018 zijn ingevoerd om witwassen en corruptie tegen te gaan volgens internationale normen.